Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska może pomóc w pozbyciu się 3-4 kilogramów miesięcznie lub nawet być programem żywieniowym na całe życie. Ta dieta odchudzająca zakłada, że aby pozbyć się nadwagi, należy spożywać 5 posiłków dziennie, dostarczając organizmowi najwyżej 40 g tłuszczu i 1200 kcal. Dlatego dieta śródziemnomorska bywa nazywana dietą 1200 kalorii. Podstawą diety są warzywa i owoce, kasze, makarony, ryby, owoce morza i pełnoziarniste pieczywo. Produkty zawierają duże ilości błonnika, witaminy C, mikro- i makroelementów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zalecane są te potrawy, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 55. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to: chleb pełnoziarnisty, orzechy, czerwone wino, kasze.

Dieta śródziemnomorskaDieta śródziemnomorska

Dieta 1200 kalorii

Potrawy podawane są z dużą ilością czosnku oraz cebulki, tłuszcz pochodzenia zwierzęcego zastępowany jest oliwą z oliwek.

W diecie śródziemnomorskiej nie ma wieprzowiny. Poza tym produkty mięsne są tutaj w niewielkich ilościach, co sprawia, że dieta nie jest ciężkostrawna. W diecie śródziemnomorskiej ważne są zdrowe techniki gotowania, takie jak: pieczenie w folii, pieczenie w rękawie, gotowanie na parze, pieczenie na ruszcie lub pieczenie na grillu. W diecie śródziemnomorskiej łączony jest makaron z warzywami lub rybą – tuczy on tylko wtedy, gdy podawany jest z tłustym sosem. Dobrze zbilansowana dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednie ilości białka, tłuszczu, witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Mogą jednak pojawić się niedobory cynku lub kwasu foliowego w diecie.

Czytaj więcej

Dieta śródziemnomorska a serce

Zasady diety śródziemnomorskiej

W diecie śródziemnomorskiej stosuje się tłuszcze roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje, oliwy, orzechy, ryby) i unika tłuszczów nasyconych (masła, smalcu, tłustego mięsa, jaj). Zaleca się unikanie słodyczy, białego pieczywa, napojów słodzonych, tłustego mięsa, półproduktów.

Produkty dozwolone:

  • Pieczywo – ciemne, z dużą zawartością błonnika.
  • Mięso – chude, głównie drobiowe. Mięso czerwone zastępuje się owocami morza i tłustymi rybami morskimi bogatymi w kwasy tłuszczowe omega-3.
  • Nabiał i jaja w umiarkowanych ilościach.
  • Niewielkie ilości alkoholu, głównie czerwonego wina.

Zdrowe diety

Północ czy Południe? Sprawdź, która dieta jest zdrowsza - śródziemnomorska czy nordycka?

Jadłospis diety śródziemnomorskiej

Oto przykładowy jadłopis, który można wykorzystać w ciągu tygodnia stosowania diety odchudzającej.

Dzień 1.

  • Śniadanie: kanapka z kurczakiem: kromka chleba razowego, łyżeczka margaryny, 2 plasterki szynki z kurczaka, liście sałaty, ½ średniego pomidora, szklanka soku owocowego, najlepiej świeżego – jeśli nie, to herbata lub herbatka owocowa.
  • Drugie śniadanie: jogurt z orzechami: jogurt naturalny 150 g, garść orzechów laskowych 30 g, filiżanka herbaty zielonej.
  • Obiad: ryba z rusztu z surówką: filet z mintaja 150 g, koperek, liście sałaty, pomidor, łyżeczka oliwy i octu winnego, sól, cytryna.
  • Kolacja: warzywa z makaronem.

Dzień 2.

  • Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową margaryną, wędzony łosoś, sałatka z pomidora i cebuli.
  • Drugie śniadanie: chudy serek wiejski.
  • Obiad: 1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, dorsz pieczony w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, sałata z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  • Podwieczorek: 1 szklanka chudego zsiadłego mleka, 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek.
  • Kolacja: sałatka z pomidora i ogórka, gotowana kasza kuskus, 2 plasterki szynki wołowej.

Dzień 3.

  • Śniadanie: tost z ziarnami, 2 łyżeczki margaryny, 2 parówki drobiowe, ogórek, szklanka soku owocowego (tosty robimy na ciepło).
  • Drugie śniadanie: serek wiejski, nektarynka, 2 łyżki otrąb pszennych, herbata bez cukru.
  • Obiad: pieczony kurczak z surówką.
  • Kolacja: sałatka z ryżu.

Dzień 4.

  • Śniadanie: filiżanka muesli ze 175 g jogurtu naturalnego, 1 kiwi.
  • Drugie śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane margaryną, 2 plasterki szynki, 1/2 ogórka.
  • Obiad: chłodnik przygotowany z 200 g kefiru, ogórka, botwiny i szczypiorku, 1 brzoskwinia.
  • Podwieczorek: 1 szklanka soku warzywnego.
  • Kolacja: 250 g sałatki z tuńczyka, startej marchwi, kukurydzy i groszku z puszki, 1/2 grahamki cienko posmarowanej margaryną.

Dzień 5.

  • Śniadanie: kromka chleba razowego, liść sałaty, plaster sera rokpol (20-30 g), szklanka soku owocowego.
  • Drugie śniadanie: jogurt naturalny, 2 łyżki płatków migdałów, kiwi, filiżanka herbaty.
  • Obiad: mintaj z surówką.
  • Kolacja: sałatka z fasolki.

Dzień 6.

  • Śniadanie: 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane margaryną, 2 plasterki wędliny z indyka,100 g sałatki z pomidora i szczypiorku.
  • Drugie śniadanie: 1/2 banana, 175 g jogurtu naturalnego.
  • Obiad: kapuśniak z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g papryki faszerowanej pomidorami, wątróbką cielęcą i cebulą (papryka po śródziemnomorsku).
  • podwieczorek: 1 pomarańcza.
  • Kolacja: 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z oliwek), 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego.

Dzień 7.

  • Śniadanie: 2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, 2 plasterki ananasa.
  • Drugie śniadanie: 1/2 grahamki z 20 g wędliny drobiowej, kilka rzodkiewek.
  • Obiad: talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi kurczaka, 200 g chudej wołowiny z rusztu, 30 g kaszy gryczanej, 100 g brukselki z wody.
  • Podwieczorek: serek homogenizowany.
  • Kolacja: sałatka z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawiona oliwą i sokiem z cytryny.

Przepisy w diecie śródziemnomorskiej

Dieta środziemnomorska oferuje bogactwo dań i smaków. Oto niektóre z nich:

Ryba z rusztu z surówką

Rybę pokropić cytryną i oliwą i upiec w folii aluminiowej. Z sałaty, pomidora, oliwy i octu zrobić surówkę.

Warzywa z makaronem

  • Składniki: ½ czerwonej i żółtej papryki, gniazdo wstążek makaronu razowego, sól, cebula, szklanka fasolki szparagowej, łyżka oleju (słonecznikowego, kukurydzianego lub tłoczonego na zimno rzepakowego) i przecieru pomidorowego, świeża bazylia, pieprz.
  • Przygotowanie: pokrojoną paprykę, cebulkę i fasolkę szparagową udusić, dodać przecier, ugotowany makaron, posypać bazylią i poddusić.

Pieczony kurczak z surówką

  • Składniki: pierś kurczaka (150 g), kawałek pora, marchewka, sos sojowy, łyżka oliwy, tymianek, sól, łyżeczka majonezu light.
  • Przygotowanie: mięso natrzeć tymiankiem, polać sosem sojowym z oliwą i upiec w folii. Pora przekroić na kawałki, dodać marchew i majonez.

Sałatka z ryżu

  • Składniki: ½ torebki brązowego ryżu, 3 plasterki szynki z kurczaka (30 g) lub ugotowanej piersi kurczaka, 2 łyżki kukurydzy, 3 krążki ananasa, sól, pieprz, słodka papryka, łyżka startych orzechów włoskich.
  • Przygotowanie: ugotowany ryż wymieszać z kawałkami szynki, pokrojonym ananasem i kukurydzą z puszki, przyprawić do smaku i posypać tartymi orzechami.

Mintaj z surówką

  • Składniki: filety z mintaja 150 g, natka pietruszki, łyżka oliwy, cytryna, szklanka poszatkowanej białej kapusty, marchewka, sól, pieprz, szczypta cukru.
  • Przygotowanie: skropić rybę cytryną, polać oliwą, grillować 15 min. Do kapusty dodać startą marchewkę, wymieszać, przyprawić i posypać natką pietruszki.

Sałatka z fasolki

  • Składniki: 2 łyżki ugotowanej fasolki, pomidor, cebulka, ugotowany ziemniak, ogórek kwaszony, sól, łyżka oleju lub majonezu light.
  • Przygotowanie: do fasolki dodać cząstki pomidora i cebuli, ogórka, polać olejem i przyprawić.

Najlepsza dieta odchudzająca

Dieta środziemnomorska jest zgodnie określana nie tylko jako dobra dieta odchudzająca, ale także jako najzdrowsza z diet odchudzających. Dlaczego tak jest? Oto zalety diety śródziemnomorskiej:

  • dieta śródziemnomorska jest prawdopodobnie najlepszą dietą na świecie,
  • można ją stosować całe życie,
  • jest najlepszą profilaktyką chorób układu krążenia (np. nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, stany zapalne serca, miażdżyca) naczyń obwodowych, zatory serca, żylaki kończyn dolnych),
  • po obniżeniu jej kaloryczności można ją wykorzystać jako dietę odchudzającą, a po osiągnięciu właściwej masy ciała powoli zwiększać jej wartość energetyczną, żeby potem stosować ją przez całe życie,
  • w diecie zaleca się wykorzystanie mięs czerwonych i ich przetworów tylko kilka razy w miesiącu, a jeżeli częściej, to w bardzo małych ilościach,
  • dieta bazuje na właściwościach oliwy z oliwek – najlepszego tłuszczu na świecie (dobrodziejstwa oliwy dla naszego organizmu są tak cenne, jak zielonej herbaty),
  • spożywanie w diecie dużych ilości ryb i owoców morza dostarcza organizmowi cennych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.

Dieta śródziemnomorska ma niewiele wad. Jej rezultaty nie są natychmiastowe, spadek wagi może być powolny. Trzeba zrezygnować ze słodyczy i białego pieczywa. Należy pamiętać, aby podczas jej stosowania unikać łączenia ogórka z pomidorem, ponieważ ogórki zawierają enzym askorbinazę, który niszczy witaminę C) zawartą w pomidorach.

Pamiętaj, że dieta jest skuteczna tylko wtedy, kiedy jesteś w stanie na niej wytrwać. Pomoże Ci w tym indywidualnie dobrany plan i stała opieka dietetyków, którą znajdziesz np. w kompleksowej platformie dietetycznej peater.wp.pl

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas kupując produkty naszych partnerów po kliknięciu w linki zamieszczone w tekście.

Źródła

  1. Fisher H.V., Thomson C. Dieta śródziemnomorska chroni przed zawałem, Amber, Warszawa 2002, ISBN 83-7245-995-9
  2. Jakimowicz-Klein B. Dieta antymiażdżycowa, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 978-83-7277-242-8
  3. Rożnowska K. Lecznicza moc potraw. Diety chroniące przed zawałem, udarem mózgu i nowotworami, Emilia, Kraków 2000, ISBN 83-909284-8-5
  4. Summ U. Jeść i być szczupłym, KDC, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-446-2

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka