Szare mięso mielone. Wyjaśniamy, czy można je jeść

Dobrej jakości mielone mięso wieprzowe powinno mieć różowo-czerwoną barwę. Zdarza się jednak, że po kilku godzinach przechowywania w lodówce zaczyna szarzeć. Czy to znaczy, że kupiliśmy nieświeże mięso i nie powinniśmy już go jeść? Wyjaśniamy.

Szare mięso mielone. Wyjaśniamy, czy można je jeśćSzare mięso mielone. Wyjaśniamy, czy można je jeść
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Dobre mięso mielone

Mięso mielone jest podstawą wielu dań i chętnie wykorzystujemy je w kuchni. Jeśli chcemy mieć pewność, co znajduje się w naszym mięsie mielonym, poprośmy w sklepie o cały kawałek mięsa, np. łopatki wieprzowej i zmielenie go na naszych oczach. W ten sposób otrzymamy świeży produkt - bez dodatkowych skałdników.

W przypadku kupowania gotowego, pakowanego mięsa mielonego trzeba szczególną uwagę zwrócić na jego skład. Często w opakowaniu znajdziemy nie tylko mięso, ale też wypełniacze, barwniki i konserwanty. Zwykle jest to mięso gorszej jakości, mielone wraz z tłuszczem i skórkami. Unikajmy kupowania mięsa oznaczonego jako garmażeryjne.

Oglądając mięso w sklepie zwróćmy też uwagę na jego zabarwienie. Mięso wieprzowe powinno mieć kolor różowo-czerwony, mięso wołowe - ciemnoczerwony, a mięso drobiowe - bladoróżowy.

3 proste tricki, dzięki którym sprawdzisz, czy mięso jest świeże

Szary kolor mięsa

Mielone mięso po kilku godzinach spędzonych w lodówce może szarzeć. Zwykle dzieje się tak, gdy nie jest przechowywane w szczelnym opakowaniu, bez dostępu powietrza. Czy szarzenie mięsa jest powodem do niepokoju i znakiem, że kupiliśmy mięso nieświeże i nie nadaje się już do spożycia?

- W przypadku kontaktu mięsa z powietrzem i promieniowaniem widzialnym, następują procesy utleniania i fotooksydacji mioglobiny, stąd zmiana zabarwienia mięsa na szare. Mioglobina jest białkiem biorącym udział w procesach magazynowania tlenu w mięśniach - tłumaczy mgr inż. Aleksandra Szuplewska z Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej.

Mioglobina nadaje mięsu czerwoną barwę. Szarzenie mięsa jest więc naturalnym procesem, który zachodzi na jego powierzchni podczas procesu utleniania. Mięso takie zachowuje wszystkie swoje wartości i może być spożywane bez obawy o zatrucie.

Jest to jedynie sygnał, że podczas przechowywania mięso miało kontakt z powietrzem. Jeśli nie ma innych oznak świadczących o tym, że mięso mielone jest zepsute, możemy je bez obaw przygotować i zjeść.

Jak rozpoznać zepsute mięso?

Zepsute mięso jest bardzo łatwo rozpoznać. Mięso mielone, które nie nadaje się już do spożycia wydziela ostry i bardzo nieprzyjemny zapach. Jego wygląd również pozostawia wiele do życzenia. Zepsute mięso jest oślizgłe i lepkie.

O tym, że mięso jest nieświeże, świadczy również zielonkawy nalot i nietypowy kolor. W przypadku wołowiny naszą uwagę powinno zwrócić brązowe zabarwienie mięsa, w przypadku wieprzowiny zaś ciemnoróżowe. Zepsute mielone mięso drobiowe ma kolor sino-żółty.

Zanim kupimy mięso, warto przyjrzeć się mu z bliska. Wiele lad chłodniczych ma specjalnie zamontowane światła, które poprawiają koloryt i wygląd produktów mięsnych.

Unikajmy też kupowania mięsa mielonego, w którym widoczne są żółte fragmenty tłuszczu i które miejscami zaczęło zasychać. Świadczy to o tym, że zostało przygotowane ze starego mięsa, które powinno zostać wycofane ze sprzedaży.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka