Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?

Pytanie o najzdrowszy rodzaj mięsa stawiają sobie nie tylko konsumenci, ale także dietetycy. I choć zdania są podzielone, to jednak w ścisłej czołówce znajduje się drób i dziczyzna. Jakie wartości odżywcze mają poszczególne rodzaje mięsa i jaki rodzaj wybrać, aby zadbać o swoje zdrowie? Zapytaliśmy o to dietetyk Joannę Choińską. - Jednym z najzdrowszych mięs jest drób, który zawiera wiele cennych dla zdrowia minerałów: magnez (niezbędny w walce ze stresem, alergiami czy stanem zapalnym), fosfor (odpowiedzialny za gospodarkę wodną organizmu) i potas (poprawiający pracę nerek, ciśnienie krwi, gospodarkę wodną i wchłanianie substancji odżywczych). Drób jest również źródłem żelaza, które jest bardzo ważne w aspekcie immunologii i cynku, który, jak się okazuje jest odpowiedzialny za zdolności odczuwania smaku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf.com

/ 4Drób, ale jaki?

_–__ Z drobiu szczególnie polecam indyka. Jest rodzajem mięsa niskokalorycznego (100 g piersi to zaledwie 84 kcal) i łatwiej trawionego – zawiera stosunkowo mało tłuszczu, dzięki czemu polecany jest osobom mającym problem z cholesterolem. Jest również źródłem wartościowego białka, dobrze przyswajanego przez organizm (ok. 24 proc. białka w piersi), ponadto zawiera dużo magnezu, fosforu, potasu, żelaza oraz cynku._ Mięso indycze jest źródłem witamin z grupy B, w tym B12, mającej znaczący udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Ten rodzaj mięsa zalecany jest szerokiej grupie osób – od dzieci, przez kobiety ciężarne, po osoby starsze, ludzi odchudzających się i aktywnych fizycznie. Najlepszym wyborem jest „swojski indyk”, z chowu naturalnego, jednak jest trudny do zdobycia. W typowym sklepie, mając dylemat między kurczakiem a indykiem, lepiej wybrać indyka. Mięso będzie mniej nafaszerowane antybiotykami, ponieważ jest na nie dużo bardziej wrażliwe _–___ dodaje dietetyk Joanna Choińska.

/ 4Gęś

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Mimo że gęsina nie należy do najchudszych mięs (zawiera bowiem w 100 g prawie 340 kcal, 14,1 g białka i 31,8 g tłuszczy), to jest ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Mięso z gęsi zawiera w sobie duże ilości łatwo przyswajalnych minerałów: żelaza, cynku i fosforu, dzięki czemu polecane jest osobom o słabej odporności. Ponadto włączenie gęsiny do menu poleca się pacjentom w okresie rekonwalescencji po zabiegu. Gęsina zawiera w sobie niacynę pomocną w zwalczaniu grzybic, a także witaminy A, E i całą grupę witamin z grupy B.
Polska jest największym producentem gęsi w Europie. W Niemczech polska gęś uznawana jest za rarytas, podczas gdy w naszym kraju spożycie gęsiny wynosi zaledwie ok. 1400 ton rocznie. Warto włączyć ją do diety, zwłaszcza że – jak zapewniają kucharze – pomysłów na dania z gęsi jest mnóstwo.

/ 4Królik

Obraz
© Źródło: 123rf.com

O cennych dla zdrowia właściwościach królika mówi się zbyt mało. Świadczy o tym chociażby fakt, że średnie spożycie mięsa króliczego w Polsce wynosi 0,5 kg rocznie na jednego mieszkańca. A szkoda, ponieważ królik należy do grupy mięs chudych, lekkostrawnych, delikatnych i bardzo smacznych.
Ugotowane mięso królicze zawiera 114 kcal na 100 g. Dodatkowym walorem jest wysoka przyswajalność przez organizm białka pochodzącego z tego rodzaju mięsa – 90 proc. Dla porównania z mięsa wołowego przyswajamy zaledwie 60 proc. białka. Oprócz cennych dla zdrowia minerałów: żelaza, wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B, królik jest bogatym źródłem kwasu linolenowego, który zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycę, zawał, nadciśnienie i arytmię serca. Korzystnie wpływa również na pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację.

/ 4Co z czerwonym mięsem?

Obraz
© Zdjęcie mięsa / Shutterstock

Mięso czerwone uważane jest za pozbawione większych wartości odżywczych, wiele osób sądzi, że jest niezdrowe. Nic bardziej mylnego! Czerwone mięso zawiera duże ilości żelaza i witamin z grupy B. Na uwagę zasługuje w szczególności cielęcina, a więc mięso z cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy.
Cielęcina jest niskokaloryczna (105 kcal/100 g) i chuda (zawiera 2,8 g tłuszczu na 100 g, podczas gdy np. wieprzowina ma aż 21 g tłuszczu w 100 g). Mięso z cieląt zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych (sprzyjających rozwojowi miażdżycy oraz niedokrwiennej choroby serca), a dużo białka, łatwo przyswajalnego żelaza, cynku i witamin z grupy B, w szczególności B2 (ryboflawiny) odgrywającej istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, a także np. chroniącej przed zaćmą i B12 (kobalamina), która koi nerwy, zwiększa odporność na stres i zapobiega anemii.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka