Szarlotka wegańska
Przepisy wegańskie pozwalają poznać nowy smak tradycyjnych potraw i wypieków. Jednym z takich pomysłów na wegański deser jest szarlotka z kaszą manną. Warto wspomnieć o walorach odżywczych kaszy, ponieważ zawiera sporą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych.
Składniki:
- szklanka cukru,
- szklanka kaszki manny,
- szklanka mąki wrocławskiej,
- ok. 2 kg jabłek,
- proszek do pieczenia,
- aromat waniliowy,
- cynamon,
- margaryna wegańska.
Sposób przygotowania:
Cukier, mąkę, kaszkę mannę oraz proszek do pieczenia (ok. 2 łyżeczki) wymieszaj razem z margaryną. Następnie obierz i zetrzyj drobno na tarce jabłka. Przy użyciu gazy wyciśnij z utartych jabłek sok. Posłódź jabłka, dodaj cynamon oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Przygotuj blaszkę, posmaruj ją tłuszczem i posyp manną. Następnie połóż pierwszą warstwę ciasta o grubości ok. 1 cm. Połóż na to utarte jabłka ok. 3 cm, znowu ciasto (ok. 1 cm), jabłka i tak na przemian. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30-45 minut.