Trwa ładowanie...

Sztuka dziennie wystarczy. Obniża ciśnienie prawie o 40 proc.

 Patrycja Pupiec
12.01.2024 10:59
Jedna warzywo dziennie wystarczy, by zbić ciśnienie
Jedna warzywo dziennie wystarczy, by zbić ciśnienie (Getty Images)

Polacy uwielbiają pomidory, a nowe badania wykazały, że ich spożywanie może skutecznie obniżać ciśnienie krwi. To kolejny powód do zajadania się tym warzywem. Naukowcy dowiedli, że aby dostrzec zdrowotne korzyści, niektórzy muszą zjeść tylko jedno warzywo dziennie.

spis treści

1. Badania nad pomidorami

Osobom zmagającym się z wysokim ciśnieniem krwi zaleca się modyfikację jadłospisu oraz aktywność fizyczną, o ile ich stan zdrowia jest dobry na tyle, że nie muszą przyjmować leków. Ograniczenie spożycia sodu w diecie oraz przetworzonej żywności, a także spożywanie produktów bogatych w potas, to kilka z zaleceń, jakie otrzymuje nadciśnieniowiec.

Nowe badanie wykazało, że jeden superprodukt dodany do diety również ma wpływ na poziom ciśnienia tętniczego. Naukowcy, którzy wyniki swojej pracy opublikowali w czasopiśmie "European Journal of Preventive Cardiology", wzięli pod lupę pomidora i dokładnie sprawdzili, jak warzywo radzi sobie z obniżeniem ciśnienia krwi.

Do analiz wykorzystano informacje i wskaźniki zdrowotne pochodzące z innego badania. Wzięło w nim udział ponad 7 tys. osób w wieku 55-80 lat. Każdy z uczestników został uznany za osobę z wysokim ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego, także z powodu schorzeń współistniejących, takich jak cukrzyca typu 2.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W momencie badania ponad 80 proc. pacjentów miało nadciśnienie tętnicze. Uczestnicy zostali podzieleni na kategorie w zależności od spożycia pomidorów. Najniższe wynosiło poniżej 44 gramów, a najwyższe przekraczało 110 gramów, co odpowiada wadze dużego pomidora.

2. Obniża ciśnienie tętnicze

Po trzech latach okazało się, że konsumenci, którzy szczególnie chętnie jedli pomidory, odczuli największe korzyści zdrowotne związane z obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi. Osoby, które nie miały wysokiego ciśnienia krwi, były średnio o 36 proc. mniej narażone na jego podwyższenie przy regularnym spożywaniu jednego warzywa dziennie.

Z kolei ochotnicy, którzy mieli zdiagnozowane nadciśnienie pierwszego stopnia oraz umiarkowane wysokie ciśnienie krwi, częściej zauważyli spadek ciśnienia, niż osoby, które nie jadły pomidorów. Niestety, osoby z większymi wartościami ciśnienia krwi nie zaobserwowały takiego samego pozytywnego efektu po spożyciu nawet zwiększonej ilości pomidorów.

Zdaniem naukowców stoi za tym teoria, że wiek, długotrwałe problemy charakterystyczne dla nadciśnienia i związane z nim, chociażby stwardnienie ścian tętnic, może uniemożliwić podobne efekty w przypadku spożycia większej ilości tych warzyw.

Co ważne, autorzy analiz doszli również do wniosku, że dodanie do diety pomidorów, może być sposobem na zapobieganie kolejnym wzrostom ciśnienia tętniczego.

"Modyfikacja diety ma kluczowe znaczenie w początkowym postępowaniu przed przepisaniem leku, dlatego spożycie pomidorów może być istotnym elementem planów zdrowego odżywiania" - wskazano w analizach.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze