Szybciej się psuje i szkodzi jelitom. Polacy nagminnie popełniają ten błąd

Istnieje cały szereg mitów na temat przechowywania produktów żywnościowych. Warto mieć świadomość, że żywność przechowywana w nieprawidłowy sposób może nie tylko szybciej się zepsuć, ale również szkodzić naszemu zdrowiu. Które artykuły spożywcze nie powinny mieć swojego miejsca w lodówce? Jak przechowywać produkty, aby na długo zachowały świeżość i były dla nas bezpieczne? Co jeszcze warto wiedzieć?

Których produktów nie powinno trzymać się w lodówce?Których produktów nie powinno trzymać się w lodówce?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Plastikowe pojemniczki – co warto o nich wiedzieć?

Czy zdarza ci się używać plastikowych pojemniczków na żywność? To dość częsta praktyka, z którą stykamy się niemal każdego dnia. Niestety, wiele osób przechowuje produkty przeznaczone do spożycia w nieodpowiednich opakowaniach. Pojemniki z tworzyw sztucznych nie powinny zawierać bisfenolu A, ponieważ wykazuje on szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.

W porównaniu do opakowań plastikowych znacznie lepiej wypadają pojemniczki wytworzone ze szkła, ceramiki lub porcelany. Warto się w nie zaopatrzyć, ponieważ nie wchodzą w interakcję z jedzeniem. Dodatkowo, zapobiegają wysychaniu żywności oraz przenikaniu nieprzyjemnych zapachów.

Produkty, których nie powinno się trzymać w lodówce

Zdecydowanej większości warzyw i owoców nie powinno się przechowywać w lodówce. Owoce egzotyczne, takie jak banany, mango czy cytrusy znacznie lepiej znoszą temperaturę pokojową.

Warto trzymać je więc w osobnym półmisku na blacie kuchennym. Warzywa takie jak cebula czy czosnek również nie powinny być przechowywane w lodówce. Zdecydowanie lepie położyć je w chłodnym, ale suchym i zaciemnionym miejscu.

Kolejny błąd, który popełniają to trzymanie miodu w lodówce. Taki sposób przechowywania niestety nie sprawi, że miód zachowa dłużej swoją świeżość. Wręcz przeciwnie. Miody przechowywane w lodówce szybciej się krystalizują. Warto więc trzymać je w zacienionym i suchym miejscu. Optymalna temperatura do przechowywania tego produktu to 8-20 stopni Celsjusza.

Czy przechowywanie chleba w lodówce to błąd? Niestety tak. Wyroby piekarnicze szybciej czerstwieją, kiedy są przechowywane w lodówkach. Nie bez powodu w sprzedaży dostępne są chlebaki i drewniane pojemniki na pieczywo.

W lodówce nie warto trzymać też pomidorów i ogórków. Niska temperatura powoduje, że warzywa szybciej się psują.

Jak prawidłowo przechowywać mrożonki?

Mrożonki preferują stałą temperaturę, która nie powinna przekraczać -18 stopni Celsjusza. Dzięki metodzie mrożenia można opóźnić psucie się produktów żywnościowych, a także zapobiec namnażaniu się szkodliwych bakterii. Warto jednak pamiętać o ważnej zasadzie. Nie powinno się powtórnie zamrażać żywności, która uległa już rozmrożeniu.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka