Tak oczyścisz organizm kwiatami klonu. Leśnicy zdradzają swój przepis

Klon jest to okazałe drzewo, które zdobią charakterystyczne żółtozielone kwiaty na wiosnę. Okazuje się, że są one źródłem wielu witamin i minerałów. Przygotuj z nich herbatę, która przysłuży się zdrowiu, oczyści organizm i pozwoli pozbyć się bakterii. Jak ją przygotować?

Herbatka z kwiatów klonuHerbatka z kwiatów klonu
Źródło zdjęć: © FB/LasyPaństwowe

Jadalne kwiaty klonu

Klon zwyczajny (inaczej klon pospolity) jest jednym z najpospolitszych drzew, które występuje na terenie całej Polski. Można go spotkać również na terenach Europy i Azji. Jest łatwo rozpoznawalny ze względu na charakterystyczny wygląd liści.

Żółtozielone kwiaty klonu pojawiają się od kwietnia do połowy maja. Są one pełne zdrowotnych właściwości - zawierają wiele witamin i cennych wartości odżywczych. Są nie tylko piękne, ale również jadalne, można je jeść nawet na surowo.

Ze względu na to, że kwiaty klonu są delikatne w smaku i lekko słodkie, mogą być również świetnym dodatkiem do sałatek oraz jadalną ozdobą do tortów, ciast i deserów. Niektórzy smażą nawet kwiaty klonu w cieście naleśnikowym.

Kwiaty klonu można już zbierać wczesną wiosną
Kwiaty klonu można już zbierać wczesną wiosną © Getty Images

Polscy leśnicy podzielili się swoim przepisem na "herbatkę klonową". Na profilu Lasów Państwowych zachwalają jej właściwości. Jak wyjaśniają, ma ona wszystkie cenne właściwości klonu i walory smakowe.

Jak zrobić herbatkę klonową?

Przygotowanie z herbaty żółtozielonych liści jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Potrzebne są: trzy lub cztery kwiatostany klonu pospolitego (Acer platanoides), pół litra wody oraz miód lub syrop klonowy.

Wystarczy kwiatostany wrzucić do szklanki, zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut. Z powodzeniem można ją posłodzić miodem lub syropem klonowym. Gotowe!

Leśnicy napisali w poście, że herbatka wyśmienicie smakuje. Dodali, że na letnią porę można wybrać też orzeźwiającą lemoniadę, zbierając żółte kwiaty klonu, forsycji i pierwiosnków.

Właściwości klonu

Ekstrakt z kory klonu najczęściej wykorzystuje się w zielarstwie i medycynie ludowej. Rdzenni Amerykanie stosowali zarówno sok, jak i wywary z kory oraz korzeni klonu do leczenia owrzodzeń, trudno gojących się ran i oczyszczania organizmu z toksyn.

Liście klonu oraz jego kwiaty wykazują wiele właściwości prozdrowotnych m.in.:

  • antyseptyczne,
  • bakteriobójcze,
  • moczopędne,
  • oczyszczające,
  • przeciwzapalne,
  • tonizujące.

Ponadto przetwory z klonu działają wzmacniająco i regenerująco na stawy oraz pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację.

Buliony przygotowane na bazie kwiatów klonu mogą łagodzić m.in.:

Z klonu można pozyskać również sok, z którego później uzyskuje się syrop klonowy. Jest to produkt obfitujący w witaminy, cynk, magnez, potas, żelazo, wapń, antyoksydanty, alkaloidy, lipidy, garbniki, saponiny i kwasy organiczne. Najczęściej stosuje się go jako naturalny zamiennik cukru i słodki dodatek do potraw.

Anna Tłustochowicz, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka