Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Tarta z budyniem

Avatar placeholder
05.11.2018 09:17
Tarta z budyniem
Tarta z budyniem (Zdjęcie autorstwa Hiroyuki Takeda / CC BY-ND 2.0)

Wbrew pozorom, tarta to ciasto przeznaczone także dla wegan. Wystarczy zastosować margarynę i mleko sojowe. Kruche ciasto francuskie na bazie produktów wegańskich na zupełnie odmienny smak od tradycyjnego, dlatego powinni je spróbować wszyscy miłośnicy ciast.

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • pół opakowania margaryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • budyń waniliowy,
  • mleko sojowe,
  • owoce według uznania, np. kiwi, banany, mandarynki.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsyp do misy. Dodaj margarynę i posiekaj nożem. Wyrób ciasto, a jeżeli okaże się za suche, dodaj ewentualnie odrobinę wody. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowane ciasto wyłóż na wysmarowanej tłuszczem foremce. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, aż do zrumienienia. Przygotuj owoce, np. pomarańcze podzielone na cząstki, kiwi pokrojone w plasterki, winogrona pokrojone na połówki. Zagotuj budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu. Na ciepłe, ale nie gorące ciasto wyłóż lekko przestudzony budyń i udekoruj owocami. Po przestudzeniu, wypiek wstaw do lodówki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze