Tarta z budyniem
Wbrew pozorom, tarta to ciasto przeznaczone także dla wegan. Wystarczy zastosować margarynę i mleko sojowe. Kruche ciasto francuskie na bazie produktów wegańskich na zupełnie odmienny smak od tradycyjnego, dlatego powinni je spróbować wszyscy miłośnicy ciast.
Składniki:
- szklanka mąki,
- pół opakowania margaryny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- szczypta proszku do pieczenia,
- budyń waniliowy,
- mleko sojowe,
- owoce według uznania, np. kiwi, banany, mandarynki.
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsyp do misy. Dodaj margarynę i posiekaj nożem. Wyrób ciasto, a jeżeli okaże się za suche, dodaj ewentualnie odrobinę wody. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowane ciasto wyłóż na wysmarowanej tłuszczem foremce. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, aż do zrumienienia. Przygotuj owoce, np. pomarańcze podzielone na cząstki, kiwi pokrojone w plasterki, winogrona pokrojone na połówki. Zagotuj budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu. Na ciepłe, ale nie gorące ciasto wyłóż lekko przestudzony budyń i udekoruj owocami. Po przestudzeniu, wypiek wstaw do lodówki.