Tarta z budyniem i owocami
Jeśli brakuje ci pomysłu na ciekawy deser, możesz spróbować przygotować kruche ciasto z owocami i budyniem. Tarta przyrządzana jest na wegańskiej margarynie i mleku sojowym, więc jest lekka i mniej kaloryczna niż tradycyjne ciasta.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier do misy, dodaj margarynę i wyrabiaj ciasto – jeśli okaże się za suche, możesz dodać odrobinę wody. Wyrobione ciasto odstaw do lodówki na 30 min. Po wyjęciu wyklej ciasto na foremkę wysmarowaną tłuszczem. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni, aż ciasto się zarumieni (około pół godziny). W tym czasie przygotuj owoce: pomarańcze podziel na cząstki, kiwi pokrój w plasterki, a winogrona na połówki. Następnie zagotuj budyń i na ciepłe (nie gorące) ciasto wyłóż lekko przestudzony budyń i bardzo szybko udekoruj owocami.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.