Te produkty jedz w duecie
Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie.
Tacos z kurczakiem
Wystarczy przyswoić kilka informacji na temat łączenia produktów. Poznając niektóre zasady mechanicznie będziesz powielać kombinacje z różnorodnych składników odżywczych.
Różnokolorowe porzeczki
Sok z czarnej porzeczki i befsztyk
Duet ten doskonale uzupełnia niedobory żelaza. Dzieje się tak dlatego, że organizm doskonale wchłania ten pierwiastek przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie w czarnej odmianie porzeczki.
Pożywne śniadanie
Produkty z błonnikiem i woda
To połączenie sprawia, że błonnik pęcznieje w żołądku gwarantując długotrwałe uczucie sytości. Dodatkowo reguluje przemianę materii i pozwala uniknąć uporczywych zaparć.
Sałatka z pomidorami
Kolorowe warzywa i olej
Witamina A zawarta w czerwonych i zielonych warzywach wchłaniana jest szybciej w towarzystwie tłuszczu. Polej zatem sałatkę oliwą z oliwek, olejem roślinnym lub z pestek winogron.
Kanapki ze szprotkami i twarogiem
Szprotki i twaróg
Duet ten jest korzystny ponieważ wit. D zawarta w szprotkach wspomaga wchłanianie wapnia, w który z kolei bogaty jest twaróg.
Sałatka z kurczakiem
Kurczak i warzywa
Warzywa powinno się podawać zawsze, gdy jemy potrawy mięsne. Kwasotwórczy kurczak w duecie z alkalizującymi warzywami pomoże osiągnąć równowagę na talerzu.
Banan z jogurtem i orzechami
Banan i produkty mleczne
Fruktooligosacharyd zawarty w bananie należy do probiotyków. W związku z tym napoje mleczne, które także w swoim składzie mają dobroczynnie działający składnik tworzą wraz z bananem idealny posiłek wspomagający odporność.
Pikantny kurczak
Kurczak i papryczka chilli
To doskonałe połączenie dla odchudzających się. Kapsaicyna zawarta w chilli pobudza soki trawienne w żołądku, dzięki czemu proces trawienia odbywa się sprawniej.