Ten przysmak może uratować Twoją pamięć
Orzechy włoskie poprawiają pamięć i mogą chronić mózg przed chorobą Alzheimera. Doładuj swoją pamięć dzięki dawce tych cudownych przeciwutleniaczy.
Czy pamiętasz czasy, gdy: Twój mózg pracował tak jak dobrze naoliwiona maszyna, a rozwiązanie krzyżówki zajmowało Ci nie więcej niż 10 min?
A dziś musisz starać się, aby zachować w pamięci imiona i daty urodzin swoich wnuków.
Jeśli jesteś seniorem i takie sytuacje wprowadzają Cię w zakłopotanie, a nawet wyprowadzają Cię z równowagi, to wiedz, że możesz sobie pomóc w prosty sposób. Okazuje się, że pewne niepozorne, ale niesamowicie zdrowe i pełne składników odżywczych orzechy mogą nawet cofnąć „licznik kilometrów w Twoim mózgu” i ponownie rozjaśnić Twoją pamięć.
W nowym badaniu opublikowanym w miesięczniku Journal of Alzheimer's Disease naukowcy regularnie podawali myszom w diecie orzechy włoskie, których ilość dla człowieka odpowiadałaby 30 gramom dziennie.
Wyniki okazały się zdumiewające. Myszy, których dieta wzbogacona była w orzechy włoskie, poprawiły swoje umiejętności uczenia się, pamięć i koordynację – a wszystko to przy jednoczesnym obniżeniu poziomu lęku.
Orzechy włoskie są pełne antyoksydantów, które według naukowców mogą chronić mózg przed uszkodzeniami spowodowanymi przez białka amyloidu, które odkładają się w mózgu w postaci płytek starczych. Prowadzi to do obumierania neuronów i rozwoju choroby Alzheimera.
Ale nawet jeśli nie martwisz się demencją lub chorobą Alzheimera, orzechy włoskie mogą być świetnym sposobem, aby utrzymać Twój mózg w dobrej kondycji, mimo upływu lat. Ponadto, orzechy włoskie mają jeszcze inną ogromną zaletę, mogą obniżyć ryzyko cukrzycy nawet o 24%!
Jeśli chcesz uchronić się przed utratą pamięci i mieć pewność, że zachowasz swoje wspomnienia, po prostu kup paczkę orzechów włoskich, delektuj się ich smakiem, czerpiąc przy tym korzyści dla mózgu.
Materiał Partnera