Trwa ładowanie...

Top 5 produktów zwiększających na odporność

Avatar placeholder
16.09.2020 16:47
Płatna współpraca z marką peater.wp.pl
Top 5 produktów zwiększających na odporność
Top 5 produktów zwiększających na odporność

Każdy z nas chce cieszyć się dobrym zdrowiem i być w jak najlepszej kondycji. Do tego niezbędne jest prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wsparciem dla jego pracy jest właściwy styl życia, w tym odpowiednia dieta. Jakie pokarmy stanowią wsparcie dla naszego systemu immunologicznego?

1. 1. Tłuste ryby morskie: sardynki, łosoś, halibut, makrela, śledź

Są najlepszym źródłem nienasyconych kwasów omega 3, które wykazują działanie przeciwzapalne oraz nasilają odpowiedź układu odpornościowego na patogeny: bakterie, wirusy i grzyby. Dodatkowo tłuste ryby dostarczają witaminę D. Niedostateczne stężenie tej ważnej witaminy we krwi zwiększa ryzyko infekcji układu oddechowego. Pamiętajmy jednak, że źródła dietetyczne tej witaminy nie są wystarczające, by pokryć zapotrzebowanie na nią w okresie jesienno-zimowym, dlatego w tym czasie niezbędna jest suplementacja.

2. 2. Orzechy, nasiona, pestki

Są źródłem cynku, który bierze udział w dojrzewaniu komórek układu odpornościowego – limfocytów T. Niedobór tego składnika zaburza funkcje odpornościowe organizmu, zwiększając ryzyko różnego rodzaju infekcji. Do innych źródeł cynku zaliczamy: ostrygi, wołowinę, wieprzowinę oraz suche nasiona roślin strączkowych. Te pokarmy również warto uwzględnić w diecie, by wspierać odporność.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

3. 3. Warzywa cebulowe: cebula, czosnek, por, szalotka, szczypiorek

Zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, przez co wspierają walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Najaktywniejszym związkiem jest allicyna występująca w czosnku. Wykazuje ona oddziaływanie bakteriostatyczne w odniesieniu do wielu patogennych szczepów bakterii oraz pierwotniaków (pasożytów) i wirusów. Poza tym są bogate w witaminę C, E oraz siarkę, selen i błonnik pokarmowy. Ten ostatni wspiera namnażanie korzystnej mikrobioty jelitowej.

4. 4. Warzywa kiszone

I nie chodzi tu tylko o najbardziej popularną kapustę i ogórki. Kisić można właściwie wszystkie warzywa: marchewkę, buraki, kalafior, rzodkiewkę, czosnek, cukinię, pomidory. Naturalnie kiszone warzywa, poza dużymi ilościami witaminy C, zawierają bakterie kwasu mlekowego, które wspierają mikrobiotę jelitową człowieka (przyczyniają się do wzrostu korzystnej mikrobioty, a hamują rozwój niekorzystnych dla zdrowia szczepów gnilnych), wspierając tym samym układ odpornościowy człowieka.

5. 5. Imbir

Wykazuje działanie immunomodulujące, co oznacza, że wspiera układ odpornościowy. Jego właściwości przeciwzapalne są porównywalne z działaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Dodatkowo imbir zmniejsza bóle mięśni i głowy podczas infekcji, działa także przeciwwymiotnie.

Jeśli chcesz mieć pewność, że dieta, którą spożywasz wspiera odporność, warto sięgnąć po plan przygotowany z myślą dokładnie o tej potrzebie. Dietę Na odporność znaleźć można w kompleksowej aplikacji żywieniowej Peater. W ramach subskrypcji otrzymasz spersonalizowany plan, możliwość nieograniczonego kontaktu z dietetykiem, intuicyjną listę zakupów, opcję gotowania dla całej rodziny i wiele innych funkcjonalności.

Autor: Justyna Jessa, dietetyk aplikacji żywieniowej Peater

Dr n. med. Justyna Jessa - kieruje zespołem dietetyków Peater. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doktorat na temat diety w autyzmie kończyła w Instytucie Matki i Dziecka. Doświadczenie zawodowe nabywała w ramach pracy w szpitalnym oddziale pediatrycznym oraz prywatnym gabinecie, konsultując pacjentów z różnymi jednostkami chorobowymi. Jest autorką licznych artykułów naukowych i popularnonaukowych oraz webinarów na temat zdrowego żywienia dzieci i kobiet w ciąży. Prowadzi wykłady i warsztaty zarówno dla profesjonalistów, jak i pacjentów oraz osób zainteresowanych zdrowym stylem życia.

Płatna współpraca z marką peater.wp.pl
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze