Trufle – rodzaje i właściwości

Trufle – zwłaszcza te białe – to najdroższe grzyby świata. Mówi się, że to brylanty w kuchni. Na rynku istnieje ok. 100 rodzajów tych cennych grzybów, ale najbardziej pożądane to właśnie białe i czarnozarodnikowe – te są bardzo trudno dostępne. Najdroższy okaz został wylicytowany w roku 2010 – ważącą 1,3 kg białą truflę kupiono za ponad 400 tys. dolarów.

Wiele osób twierdzi, że zbieranie trufli jest jak wyprawa na polowanie i dostarcza takich samych, a może nawet większych emocji – wytrawni zbieracze, aby je znaleźć, wykorzystują świnie i psy. I chociaż te najlepsze i najbardziej okazałe rosną we Włoszech, to kilka lat temu naukowcy potwierdzili, że trufle występują również w Polsce. Są to jednak tańsze, mniej pożądane rodzaje. Oprócz wyjątkowego smaku grzyby te mają także właściwości zdrowotne i interesujące zastosowania, które warto poznać.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie trufli / Shutterstock
Katarzyna Krupka

/ 5Co znajduje się w truflach?

Zawartość składników odżywczych w truflach zależy od gatunku oraz etapu rozwoju, w którym zostały zebrane. Grzyby są doskonałym źródłem białka, węglowodanów i soli mineralnych. Dzięki niskiej zawartości suchej masy i tłuszczów są zaliczane do produktów niskokalorycznych. Zawierają także aminokwasy, których organizm ludzki sam nie może wytwarzać, takie jak alanina, seryna i glutamina, oraz te będące źródłem siarki – metioninę i cysteinę. Trufle są bogate w potas, fosfor i siarkę. Zawierają również wapń, magnez, żelazo i krzem. Znajdziesz w nich kwasy omega-3, a także bardzo ważny składnik – ergosterol, który jest prekursorem witaminy D, niezbędnej dla zdrowia kości.

/ 5Trufle w medycynie ludowej

Obraz
© Zdjęcie trufli / Shutterstock

Trufle działają przeciwbakteryjnie. Niektóre gatunki są stosowane od wieków w medycynie ludowej do leczenia chorób skóry oraz oczu. Posiadają właściwości antyoksydacyjne, które odgrywają istotną rolę w zapobieganiu rozwojowi chorób nowotworowych, zapalnych oraz serca. Działanie antyoksydantów opóźnia również procesy starzenia się organizmu. Niestety, zamrażanie czy zamykanie trufli w słoikach lub puszkach prowadzi do osłabienia ich właściwości.

Zbierane od stycznia do marca trufle (zimowe) mają ciemne zabarwienie. Od marca do kwietnia przybierają jaśniejszą barwę – brązową i białawą – nie jest to jednak odmiana najdroższych, czyli białych, trufli. Od czerwca do listopada w lasach najwięcej można spotkać trufli typowo czarnych (letnich). Te najcenniejsze pojawiają się we wrześniu – wówczas dla zbieraczy liczą się tylko trufle białe.

/ 5Kosmetyki z truflami

Obraz
© Zdjęcie oleju / Shutterstock

Trufle oraz ekstrakty z nich pozyskiwane mają swoje stałe miejsce w przemyśle kosmetycznym. Znajdziesz je zwłaszcza w kosmetykach regenerujących naskórek oraz tych działających przeciwstarzeniowo. W wielu salonach czy gabinetach odnowy biologicznej – również w Polsce – dostępne są nie tylko linie kosmetyków z truflami, ale także zabiegi na ciało i twarz. Trufle wygładzają zmarszczki, rozjaśniają skórę, a także zwiększają jej elastyczność.

Dają efekt liftingu i sprawiają, że skóra odzyskuje energię i blask – wszystko dzięki aminokwasom, związkom cukrowym, kwasom AHA oraz witaminom z grupy B, które w nich znajdziesz. Składniki te nie tylko rozjaśniają plamy i przebarwienia spowodowane np. zbyt częstym opalaniem, ale także pobudzają syntezę elastyny i kolagenu.

/ 5Trufle na zmęczenie

Obraz
© Zdjęcie trufli / Shutterstock

Udowodniono, że wyciągi wodne z trufli wzmacniają układ odpornościowy, ponieważ pobudzają komórki do regeneracji. Dodają również energii i pozwalają odzyskać siły witalne. Są również jedynym źródłem witaminy D pochodzenia niezwierzęcego – dlatego stanowią świetne jej źródło dla wegan i wegetarian.

Ze względu na swoją niską wartość energetyczną są polecane osobom odchudzającym się. Podobnie jak większość grzybów, trufle obniżają poziom cholesterolu we krwi, pomagają zmęczonym mięśniom i stawom, wzmacniają naczynia krwionośne.

Trufle swój smak zawdzięczają przede wszystkim drzewom, z którymi żyją w mikoryzie – dębom, topolom, wierzbom i lipom. Ich zapach z kolei jest uzależniony od rodzaju i etapu rozwoju. Aromat młodych trufli jest prawie niewyczuwalny, wraz z dojrzewaniem zaczynają wydzielać intensywne zapachy. Co przypomina aromat trufli? Jedni twierdzą, że trufle pachną czosnkiem, inni, że wanilią, czekoladą, orzechami. Są też takie osoby, którym zapach najdroższych grzybów na świecie przypomina mocz. Kształt zależy od rodzaju ziemi, w której rosną.

/ 5Dostępność trufli

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

W dobrych supermarketach znajdziesz trufle w kawałkach zamknięte w małych słoiczkach, sok i olej truflowy, a także pasztety czy gotowe dania z ich dodatkiem. Jeśli chcesz przechowywać świeże trufle w domu jak najdłużej, pamiętaj, aby nie oczyszczać ich z ziemi. Czarnych trufli nie należy również rozgniatać w moździerzu, ale użyć do tego noża lub tartki. Tym, których fascynują niezwykłe właściwości i zastosowanie trufli, polecamy wyprawę do Włoch na najsłynniejszy festiwal grzybów w Europie – Festiwal Białych Trufli – który odbywa się co roku, jesienią w Alba w Piemoncie.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka