Trzyma cukier w ryzach i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Szczególnie polecana jest diabetykom
Spożywanie herbaty wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Analiza różnych badań wykazała, że ekstrakt może znacząco przyczynić się do obniżenia cukru we krwi i obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
1. Najlepsza herbata nie tylko dla diabetyków
Cukrzyca to poważna choroba metaboliczna, która powoduje nieprawidłowy poziom cukru we krwi. Wysokie stężenie glukozy jest niebezpieczne, a brak odpowiedniego leczenia może spowodować trwałe uszkodzenia oczu, nerwów, nerek i naczyń krwionośnych.
Dla diabetyków szczególnie ważne jest utrzymywanie niskiego poziomu cukru we krwi. Jednym ze sposobów jest dieta oraz ograniczenie cukru, tłuszczu i soli do minimum. Istnieje również napój, który może pomóc utrzymać poziom cukru w ryzach.
Chemik Tim Boond z Tea Advisory Panel szczególnie zaleca rooibos w celu uregulowania poziomu cukru we krwi. Ta ziołowa mieszanka czerwonej i brązowej herbaty pochodzi z Republiki Południowej Afryki i zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy.
Zawarta w herbacie rooibos aspalatyna zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy oraz stabilizuje poziom glukozy. Wyniki zostały wysunięto po przeanalizowaniu 49 badań laboratoryjnych i siedmiu próbach przeprowadzonych z udziałem ludzi.
2. Korzyści płynące z picia herbaty rooibos
Analizy nie pozostawiają złudzeń - picie herbaty przynosi wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawę kontroli glikemii.
"Ogólne spożycie herbaty rooibos wydaje się korzystnie wpływać na profile lipidowe i redukuje ryzyko chorób układu krążenia" – dodaje chemik.
Dodatkowo picie ziołowego naparu wspomaga zdrowie kości, wątroby, układu oddechowego i wspiera funkcje poznawcze. Skuteczność i korzyści rooibosa potwierdza badanie opublikowane w czasopiśmie "Molecules".
"Obecne metaanalizy wykazały, że poziom glukozy we krwi był znacznie obniżony po leczeniu PPAG, czyli związkiem fenolowym zawartym w rooibosie. Może to mieć ogromny wpływ na rosnącą liczbę pacjentów ze stanem przedcukrzycowym na całym świecie, w szczególności gdyby herbatki ziołowe, takie jak rooibos, mogły zostać opracowane jako naturalne nutraceutyki do zapobiegania lub opóźniania wystąpienia cukrzycy" – relacjonują autorzy badania.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl