Trwa ładowanie...

Trzyma cukier w ryzach i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Szczególnie polecana jest diabetykom

Avatar placeholder
04.06.2023 09:33
Obniża ryzyko cukrzycy i reguluje poziom glukozy. Ta herbata jest mało popularna mimo cennych właściwości
Obniża ryzyko cukrzycy i reguluje poziom glukozy. Ta herbata jest mało popularna mimo cennych właściwości (Pixabay)

Spożywanie herbaty wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Analiza różnych badań wykazała, że ekstrakt może znacząco przyczynić się do obniżenia cukru we krwi i obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

spis treści

1. Najlepsza herbata nie tylko dla diabetyków

Cukrzyca to poważna choroba metaboliczna, która powoduje nieprawidłowy poziom cukru we krwi. Wysokie stężenie glukozy jest niebezpieczne, a brak odpowiedniego leczenia może spowodować trwałe uszkodzenia oczu, nerwów, nerek i naczyń krwionośnych.

Dla diabetyków szczególnie ważne jest utrzymywanie niskiego poziomu cukru we krwi. Jednym ze sposobów jest dieta oraz ograniczenie cukru, tłuszczu i soli do minimum. Istnieje również napój, który może pomóc utrzymać poziom cukru w ryzach.

Chemik Tim Boond z Tea Advisory Panel szczególnie zaleca rooibos w celu uregulowania poziomu cukru we krwi. Ta ziołowa mieszanka czerwonej i brązowej herbaty pochodzi z Republiki Południowej Afryki i zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Zawarta w herbacie rooibos aspalatyna zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy oraz stabilizuje poziom glukozy. Wyniki zostały wysunięto po przeanalizowaniu 49 badań laboratoryjnych i siedmiu próbach przeprowadzonych z udziałem ludzi.

Filiżanka dziennie niesie ze sobą ogromne korzyści
Filiżanka dziennie niesie ze sobą ogromne korzyści (Pixabay)

2. Korzyści płynące z picia herbaty rooibos

Analizy nie pozostawiają złudzeń - picie herbaty przynosi wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawę kontroli glikemii.

"Ogólne spożycie herbaty rooibos wydaje się korzystnie wpływać na profile lipidowe i redukuje ryzyko chorób układu krążenia" – dodaje chemik.

Dodatkowo picie ziołowego naparu wspomaga zdrowie kości, wątroby, układu oddechowego i wspiera funkcje poznawcze. Skuteczność i korzyści rooibosa potwierdza badanie opublikowane w czasopiśmie "Molecules".

"Obecne metaanalizy wykazały, że poziom glukozy we krwi był znacznie obniżony po leczeniu PPAG, czyli związkiem fenolowym zawartym w rooibosie. Może to mieć ogromny wpływ na rosnącą liczbę pacjentów ze stanem przedcukrzycowym na całym świecie, w szczególności gdyby herbatki ziołowe, takie jak rooibos, mogły zostać opracowane jako naturalne nutraceutyki do zapobiegania lub opóźniania wystąpienia cukrzycy" – relacjonują autorzy badania.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze