Tusza - definicja, rodzaje, pomysły na wykorzystanie
Tusza jest częścią zwierzęcia, zazwyczaj po wypatroszeniu. Może być to mięso drobiowe, wołowe, a także mięso z ryb. Jak wykorzystać tuszę podczas przygotowywania potraw i do czego ją wykorzystać?
W tym artykule:
Co to jest tusza?
Tusza oznacza cały korpus ubitego i wypatroszonego zwierzęcia. Może być ze skórą lub bez. Wyróżnia się tusze całkowite, ćwierćtusze oraz półtusze. Dzieli się je ze względu na klasę jakościową od 1 do 3. Taką klasę oznacza się często na mięsie poprzez wypalenie lub przy użyciu nieszkodliwej dla zdrowia farby.
Z czego może być tusza?
Tusze można podzielić ze względu na rodzaj i poszczególne elementy. Można wyróżnić tuszę pełnomięsną, mięsną i małomięsną (z przewagą tłuszczu).
Wśród półtusz wyróżnia się:
Stek z drukarki 3D. To ewenement na światową skalę!
- półtusze typu słoninowego
- półtusze typu mięsnego
- półtusze typu mięsno-słoninowego.
Tusze dzieli się także ze względu na tzw. części kulinarne (np. rostbef, schab, polędwica, golonka, łopatka, karkówka).
Jak wykorzystać tuszę zwierzęcą?
Tuszę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdza się do gotowania, smażenia i pieczenia w piekarniku. Są doskonałą bazą dań obiadowych lub sałatek, a także sosów, pasztetów i wszelkich dodatków.
Tuszę można kupować w całości lub już podzieloną na określone części.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.