Rostbef wołowy – przechowywanie, metody przygotowania, stek wołowy z rostbefu

Rostbef wołowy to doskonała propozycja dla osób, które szukają pomysłu na obfity i smaczny posiłek. Mięso można wykorzystać do przygotowania zarówno codziennych dań, jak i potraw na specjalne okazje. Co zrobić z rostbefu wołowego? Jakie są kluczowe kroki do osiągnięcia idealnej kruchości i smaku rostbefu?

Surowy rostbef wołowy (samo mięso)Surowy rostbef wołowy (samo mięso)
Źródło zdjęć: © Flickr
Katarzyna Kurek

Surowy rostbef wołowy (samo mięso) – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Surowy rostbef wołowy (samo mięso) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 155 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 22,3 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Surowy rostbef wołowy (samo mięso) ma w 100 g 6,60 g tłuszczów, w tym:

  • 2,56 g tłuszczów nasyconych,
  • 2,84 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,35 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 58,0 mg cholesterolu.

Surowy rostbef wołowy (samo mięso) – jakie ma witaminy?

Surowy rostbef wołowy (samo mięso) to produkt zawierający 0 mg witaminy C,2,00 µg RAE witaminy A, 0,26 mg witaminy E,3,00 i.u. witaminy D oraz 1,30 µg witaminy K.

Surowy rostbef wołowy (samo mięso) zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,05 mg witaminy B1,
  • 0,26 mg witaminy B2,
  • 5,38 mg witaminy B3,
  • 56,4 mg witaminy B4,
  • 0 mg witaminy B5,
  • 0,69 mg witaminy B6,
  • 3,00 µg witaminy B9,
  • 1,95 µg witaminy B12.

Surowy rostbef wołowy (samo mięso) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowy rostbef wołowy (samo mięso) ma w sobie:

  • 18,00 mg wapnia,
  • 2,07 mg żelaza,
  • 11,00 mg magnezu,
  • 206 mg fosforu,
  • 274 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 51,0 mg sodu, 3,58 mg cynku,0,07 mg miedzi, 0,00 mg manganu i 22,0 µg selenu.

Surowy rostbef wołowy (samo mięso) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna155 kcal132 kcal
Białko22,3 g18,97 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz6,60 g5,61 g
Tłuszcze nasycone2,56 g2,17 g
Tłuszcze jednonienasycone2,84 g2,41 g
Tłuszcze wielonienasycone0,35 g0,30 g
Cholesterol58,0 mg49,3 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów3,00 µg2,55 µg
Witamina B1 - tiamina0,05 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,26 mg0,22 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna5,38 mg4,57 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,69 mg0,59 mg
Witamina B9 - kwas foliowy3,00 µg2,55 µg
Witamina B4 - cholina56,4 mg47,9 mg
Witamina B12 - kobalamina1,95 µg1,66 µg
Witamina A7,00 i.u.5,95 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE1,70 µg RAE
Retinol2,00 µg1,70 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,26 mg0,22 mg
Witamina D0,10 µg0,09 µg
Witamina D3,00 i.u.2,55 i.u.
Witamina K1,30 µg1,11 µg
Wapń18,00 mg15,30 mg
Żelazo2,07 mg1,76 mg
Magnez11,00 mg9,35 mg
Fosfor206 mg175 mg
Potas274 mg233 mg
Sód51,0 mg43,4 mg
Cynk3,58 mg3,04 mg
Miedź0,07 mg0,06 mg
Mangan0,00 mg0,00 mg
Selen22,0 µg18,70 µg
Woda70,3 g59,8 g

Co to jest rostbef wołowy?

Rostbef wołowy jest elementem tylnej części ćwierćtuszy wołowej. Jest to mięso delikatne, miękkie, jędrne, o lekkiej marmurkowatości. Charakteryzuje się także dużą kruchością, przez co jest bardzo cenione przez smakoszy.

Rostbef wołowy ma czerwoną/ciemnoczerwoną barwę. Otoczony jest także niewielką warstwą tłuszczu, który ma biały lub kremowy kolor, jest twardy i woskowaty. Ten tłuszcz wpływa także na walory smakowe mięsa.

Rostbef wołowy może być też potocznym określeniem pieczeni, przygotowanej z tej części mięsa. Zwykle podawana jest ona jako danie główne. Za specjalistów pieczonego rostbefu uznawani są Brytyjczycy.

Co można zrobić z rostbefu wołowego?

Przepisów na rostbef wołowy jest całkiem sporo. Mięso wykorzystuje się najczęściej do pieczenia (pieczeń wołowa z rostbefu) oraz smażenia (stek wołowy z rostbefu, czasem rumsztyk, bryzol). Rostbef można także grillować, gotować, dusić, a nawet wędzić.

Jakie są najlepsze metody przygotowania rostbefu, aby był soczysty i aromatyczny?

Wołowina uznawana jest najczęściej za mięso trudne w przygotowaniu. Zdarza się, że po przygotowaniu staje się twarda i niesmaczna. Dlatego też warto zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów:

  • mięso przed spożyciem należy umyć, oczyścić (usunąć błony i powięzi), osuszyć ręcznikiem papierowym,
  • przed smażeniem, czy pieczeniem rostbef należy wyjąć z lodówki i poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową, zwykle ok. 1 godziny (dzięki czemu temperatura podczas obróbki termicznej rozłoży się równomiernie),
  • mięsa nie należy nakłuwać, bo wyciekną z niego soki,
  • mięso powinno być pokrojone w poprzek włókien (krojone wzdłuż stanie się gumowate),
  • ważny jest właściwy czas obróbki termicznej,
  • w przypadku pieczenia: marynowanie mięsa powinno trwać 1-2 dni (nie dłużej niż 48 godzin),
  • w przypadku smażenia: przed wrzuceniem na patelnię mięso należy posolić, natomiast pieprz dodaje się na końcu, po usmażeniu (gdyż na patelni może się przypalić).

Jak zrobić stek wołowy z rostbefu?

Do przygotowania dania potrzebne są:

Sposób przygotowania:

Mięso solimy i smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ilość tłuszczu nie powinna być zbyt duża, ponieważ stek podczas smażenia wytapia też tłuszcz. Stek smażymy średnio ok. 3-3,5 minuty z każdej ze strony (średnio krwisty). Dokładna długość smażenia zależy jednak od grubości i wagi mięsa oraz stopnia wysmażenia jaki, chcemy uzyskać.

Na koniec należy pozostawić mięso na kilka minut, tak by odpoczęło. Stek można podawać z sosem, np. sosem musztardowym, czy pieprzowym.

Jakie przyprawy najlepiej komponują się z wołowym rostbefem?

Do pieczeni wołowej z rostbefu sprawdzi się m.in. czosnek, tymianek, pieprz, czerwona papryka, ziarna jałowca, rozmaryn, czy sól morska. Wiele zależy od oczekiwanych rezultatów i indywidualnych preferencji smakowych. Mięso wołowe dobrze komponuje się z wieloma przyprawami, dlatego też pozostaje tu dużo miejsca na eksperymentowanie.

Z kolei do przygotowania steku z dobrej jakości rostbefu wołowego wystarczą podstawowe przyprawy, takie jak sól i świeżo mielony pieprz. Dzięki temu przyprawy nie zdominują smaku dania.

Oczywiście osoby, które preferują dobrze przyprawione steki wołowe, mogą sięgnąć po swoje ulubione przyprawy, np. tymianek.

Jakie są zalecenia dotyczące przechowywania i podgrzewania rostbefu, aby nie stracił na jakości?

Na walory smakowe i aromat rostbefu wołowego wpływa sposób przechowywania mięsa. Złe warunki mogą sprawić, że wołowina straci swoje cenne właściwości. Dlatego też należy zadbać o to, by mięso przed przygotowaniem trzymane było w odpowiednich warunkach.

Rostbef wołowy najlepiej jest przechowywać w komorze na mięso lub w dolnej półce lodówki. Jeśli rostbef znajduje się w opakowaniu, nie należy go zdejmować. Nie należy też myć mięsa przed umieszczeniem go w lodówce.

Dobrym sposobem na zachowanie świeżości i wszystkich walorów mięsa na dłuższy czas, jest także mrożenie. Należy jednak pamiętać o tym, by przed spożyciem mięso wołowe rozmrażać powoli!

W przypadku steków należy pamiętać, by mięso wrzucać na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz. Ważny jest też czas smażenia. Najczęściej przygotowuje się steki średnio krwiste, które smaży się ok. 3-3,5 minuty z każdej ze strony. Natomiast steki krwiste można uzyskać, smażąc rostbef ok. 2-2,5 minuty z każdej strony, a wysmażone ok. 4-5 minut z każdej strony.

Z kolei w przypadku pieczenia rostbefu, dobrze jest przed włożeniem mięsa do piekarnika, obsmażyć je z każdej strony na złotobrązowy kolor, dzięki czemu zatrzyma on wszystkie soki.

Ile kosztuje rostbef wołowy?

Cena za rostbef wołowy może różnić się w zależności od miejsca zakupu, czy jego jakości. Średnio za kilogram mięsa należy zapłacić 60-70 zł.

Kupując mięso wołowe, warto zwrócić uwagę na jego świeżość oraz jakość, gdyż od tego zależeć będą walory smakowe dania. Najlepiej wybierać mięso wyraźnie czerwone lub ciemnoczerwone, sprężyste, z jasnym tłuszczykiem. Warto także zwrócić uwagę na zapach mięsa.

Lepiej natomiast zrezygnować z zakupu rostbefu wołowego z przebarwieniami, zbyt suchego, czy z żółtym tłuszczykiem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka