Twaróg półtłusty – wartości odżywcze, kalorie i przepisy

Twaróg półtłusty jest przetworem mlecznym zaliczanym do grupy serów świeżych, czyli nie poddanych dojrzewaniu. Cechuje go wysoka wartoś odżywcza, wszechstronność wykorzystania w kuchni, niskokaloryczności i lekkostrawność. Z czym jeść twaróg półtłusty? Dlaczego warto?

Twaróg półtłusty to produkt z grupy przetworów mlecznych.Twaróg półtłusty to produkt z grupy przetworów mlecznych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest twaróg półtłusty?

Twaróg półtłusty to popularny produkt zaliczany do grupy przetworów mlecznych. Jest rodzajem sera niedojrzewającego wytwarzanego z mleka krowiego.

Produkcja twarogu polega na obróbce mlecznego skrzepu, który uzyskuje się w wyniku zaszczepienia odpowiednim szczepem kultur bakterii: mleka o odpowiedniej zawartości tłuszczu, maślanki lub innego produktu mlecznego.

Obróbka skrzepu polega na krojeniu, mieszaniu, ogrzewaniu, oddzielaniu produktu od powstałej serwatki i zapakowaniu go. W efekcie powstają różne rodzaje twarogu. To:

  • twaróg chudy, cechujący się zawartością tłuszczu mniejszą niż 0,5%,
  • twaróg półtłusty, zawierający 4% tłuszczu,
  • twaróg tłusty o zawartości tłuszczu na poziomie 9%,
  • twaróg śmietankowy, wyróżniający się wysoką zawartością tłuszczu – 30 %.

W sprzedaży dostępny jest także twaróg wędzony poddawany działaniu dymu wędzarniczego. Twaróg ma biały lub kremowy kolor i zbitą, grudkowatą lub gładką konsystencję. Jest lekko kwaśny i neutralny w smaku. Jego strukturę tworzy ścięte białko mleka – kazeina.

Twaróg półtłusty – wartości odżywcze i kalorie

Twaróg półtłusty cechuje wysoka wartość odżywcza. To zasługa obecności dużej ilości:

  • pełnowartościowych protein (dostarcza sporej ilości pełnowartościowego białka o dobrej strawności, które organizm wykorzystuje do produkcji enzymów i hormonów białkowych, a także regeneracji włókien mięśniowych oraz skóry). Zawartość białka jest większa w produktach o mniejszej zawartości tłuszczu, a niższa w twarogach bardziej tłustych.
  • tłuszczu mlecznego (dzięki jego obecności zawarte w nim witaminy rozpuszczalne w tłuszczu, których nie zawiera twaróg chudy. Są dzięki temu lepiej przyswajane),
  • laktozy (ta składa się z glukozy i galaktozy, która wchodzi w skład budowy tkanki mózgowej),
  • witamin, zwłaszcza A i z grupy B, witamina D,
  • składników mineralnych, głównie wapnia i fosforu (minerały te wraz z witaminą D uczestniczą w przebudowie macierzy kostnej i procesach kościotwórczych. To sprawia, że kości i zęby są wytrzymałe i zdrowe), a także cynk i potas.

Porcja 100 g twarogu półtłustego dostarcza:

  • 120 kcal (kaloryczność twarogu zależy od zawartości tłuszczu, a to warunkuje poziom składnika w mleku użytym do jego produkcji),
  • 18 g białka,
  • 4,5 g tłuszczu,
  • 3,5 g węglowodanów.

Twaróg jest źródłem korzystnych bakterii mlekowych o działaniu probiotycznym, które mają pozytywny wpływ na odporność, trawienie i metabolizm, a także gospodarkę hormonalną.

Z czym jeść twaróg półtłusty? Przepisy

Twaróg półtłusty warto łączyć z jogurtem naturalnym, co przełoży się nie tylko na zawartość składników odżywczych w porcji, ale i na bardziej korzystne proporcje między nimi.

Twaróg półtłusty można spożywać wykorzystać na wiele sposobów, konsumując go zarówno na słodko, jak i słono, na zimno, jak i po obróbce termicznej.

Na słodko można przygotować twarożek z owocami, a także masę serową do naleśników z owocami, pierogów, drożdżówek, ale i makaronu (np. makaron z serem i sosem truskawkowym).

Wykorzystuje się go również do pieczenia serników, babeczek, a także przygotowywania pierogów leniwych z twarogiem, omletu z twarogiem lub placuszków.

W wersji wytrawnej twaróg półtłusty można wykorzystać do przygotowania domowego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, farszu na naleśników i pierogów ze szpinakiem, pasty z makreli i twarogu, kotletów z kaszy gryczanej i twarogu. Twaróg półtłusty można jeść także na kanapce czy grzance.

Dlaczego warto jeść twaróg półtłusty?

Twaróg półtłusty jest niedrogim produktem spożywczym o wysokiej wartości odżywczej. Warto wdrożyć go do codziennej diety ze względu na ilość pełnowartościowego białka, obecność zdrowego tłuszczu mlecznego oraz wszechstronność wykorzystania w kuchni.

Co ważne, twaróg półtłusty jest produktem nie tylko pożywnym i wartościowym odżywczo, ale i niskokalorycznym oraz łatwostrawnym. To sprawia, że mogą po niego sięgać osoby z problemami trawiennymi (twaróg półtłusty nie obciąża układu trawiennego) czy przestrzegające zasad diety redukcyjnej (odchudzające się), jak i dbające o linię.

Warto go jeść, ponieważ nie tylko uzupełnia poziom białka i innych składników odżywczych w diecie, ale i przedłuża odczuwanie sytości po jedzeniu.

Nie zaleca się spożywania twarogu osobom zmagającym się z alergią na białka mleka oraz nietolerancją laktozy, które źle tolerują nawet małe porcje laktozy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka