Nie wolno lizać grzybów, by sprawdzić, czy są trujące. Można narazić się na niebezpieczeństwo

W lasach pojawiły się już grzyby, dlatego miłośnicy zbierania ruszyli na łowy. Niestety, wielu grzybiarzy nadal zapomina o podstawowych zasadach bezpieczeństwa, co każdego roku kończy się nieszczęśliwymi wypadkami.

Nigdy nie liż grzybówNigdy nie liż grzybów
Źródło zdjęć: © East News

Nie sprawdzaj grzybów językiem

Najpoważniejszym zagrożeniem przy zbieraniu grzybów jest pomylenie tych jadalnych z trującymi. Skutki takiej pomyłki mogą być śmiertelnie niebezpieczne. I choć dzisiaj istnieją już specjalne aplikacje dla grzybiarzy (nie wspominając o atlasach grzybów), to wiele osób stosuje nadal stare sztuczki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Takie "ludowe sposoby" mogą być dla nas jednak bardzo niebezpieczne.

Utarło się, że trującego grzyba najłatwiej rozpoznać językiem. Wystarczy go polizać. Jeśli poczujemy gorzki smak i pieczenie, oznacza to, że grzyb jest trujący. Lizanie surowych grzybów może być jednak zgubne. Ta metoda nie sprawdza się również w starciu z jednym z najczęściej występujących trujących grzybów w kraju – muchomorem sromotnikowym. Po dotknięciu go językiem poczujemy bowiem migdałową słodycz.

Jak uniknąć zatrucia grzybami?

Objawy zatrucia grzybami mogą być różne. Biegunka, wymioty, dreszcze - to znak, że należy od razu udać się do lekarza. Zatrucie grzybami może bowiem skończyć się śmiercią.

Trujące grzyby w Polsce [Pixel]

Kurki - zdjęcie nadesłane przez naszego czytelnika
Kurki - zdjęcie nadesłane przez naszego czytelnika

Warto pamiętać również, by zbierać wyłącznie grzyby, co do których mamy stuprocentową pewność. Grzyb powinien być w całości (tzn. powinien mieć zarówno nóżkę jak i kapelusz). Co więcej, nie wrzucajmy grzybów do plastikowych toreb. Zamiast tego lepiej wybrać np. wiklinowy koszyk. Po zerwaniu grzybów musimy z nimi postępować w określony spoóśb :

  • świeżo zebrane grzyby warto od razu przyrządzić i zjeść. Ewentualnie można je przechować w lodówce, ale w otwartym pojemniku,
  • jeśli nie zjemy grzybów od razu, warto je ususzyć, zasolić, zamarynować lub zamrozić,
  • grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy myć wodą.

Gdzie mogę sprawdzić, czy grzyby są jadalne?

Jeśli nie znamy się na grzybach, nie zbierajmy ich w lesie, ponieważ spożycie grzyba trującego może spowodować śmierć. W okresie od lipca do października, przy powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych (SANEPID), pracują osoby, które sprawdzają, czy grzyby, które zebraliśmy, są jadalne. Ekspertyza jest bezpłatna.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka