Ulubione mięso Polaków. Nie kupuj, gdy zauważysz białe ślady
Podczas kupowania mięsa należy być ostrożnym. Zwróć uwagę nie tylko na jego świeżość, ale również jakość. Warto dokładnie przyjrzeć się piersi z kurczaka. Pewien szczegół zdradzi, czy dokonaliśmy odpowiedniego wyboru.
1. Zwróć uwagę na mięso z kurczaka
Kurczak to najchętniej wybierane mięso w Polsce - ponad 82 proc. badanych w grupie wiekowej 18-29 lat wskazało ten rodzaj mięsa, jako najczęściej kupowany. Również w pozostałych grupach wiekowych jest to najpopularniejsze mięso.
Kurczak sprawdza się na nawet na diecie odchudzającej i można z niego stworzyć mnóstwo pysznych i interesujących potraw. Przygotowanie go nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.
Zanim jednak zdecydujemy się na konkretną pierś, warto dokładnie ją obejrzeć. Lepiej zrezygnować z kurczaka, na którym widnieją białe paski. Odłóż mięso, na którym zauważysz te pręgi, z pewnością znajdziesz lepszy kawałek.
Jak wyjaśnili naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego, białe paski to tłuszcz. Może się wydawać, że po odkrojeniu spokojnie można przyrządzić mięso, ale naprawdę lepiej sobie odpuścić. Pręgi świadczą o podwyższonej zawartości tłuszczu w kawałku.
2. Gorszy smak i mniej wartości odżywczych
Z badań wynika, że pierś z kurczaka, na której widnieją białe pręgi, będzie zawierać nawet 200 proc. tłuszczu więcej od tej, na której tego szczegółu nie zauważymy. Im więcej tłuszczu w mięsie, tym mniejsza ilość cennego dla organizmu białka.
Okazuje się, że zbyt szybki wzrost kurcząt prowadzi do dysmorfii mięśni, co przyczynia się do tego, że w mięsie znajduje się mniej składników odżywczych. To wszystko sprawia, że na piersi z kurczaka pojawiają się białe pręgi.
Dodatkowo potwierdzono, że większa zawartość tłuszczu zapobiega wchłanianiu się składników odżywczych, co przekłada się na gorszy smak. Takie mięso z kurczaka będzie także dużo twardsze.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl