Trwa ładowanie...

Ulubione mięso Polaków. Nie kupuj, gdy zauważysz białe ślady

Avatar placeholder
27.06.2023 15:10
Białe paski na kurczaku nie wróżą nic dobrego. Zrezygnuj z takiego mięsa
Białe paski na kurczaku nie wróżą nic dobrego. Zrezygnuj z takiego mięsa (Getty Images)

Podczas kupowania mięsa należy być ostrożnym. Zwróć uwagę nie tylko na jego świeżość, ale również jakość. Warto dokładnie przyjrzeć się piersi z kurczaka. Pewien szczegół zdradzi, czy dokonaliśmy odpowiedniego wyboru.

spis treści

1. Zwróć uwagę na mięso z kurczaka

Kurczak to najchętniej wybierane mięso w Polsce - ponad 82 proc. badanych w grupie wiekowej 18-29 lat wskazało ten rodzaj mięsa, jako najczęściej kupowany. Również w pozostałych grupach wiekowych jest to najpopularniejsze mięso.

Kurczak sprawdza się na nawet na diecie odchudzającej i można z niego stworzyć mnóstwo pysznych i interesujących potraw. Przygotowanie go nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.

Zanim jednak zdecydujemy się na konkretną pierś, warto dokładnie ją obejrzeć. Lepiej zrezygnować z kurczaka, na którym widnieją białe paski. Odłóż mięso, na którym zauważysz te pręgi, z pewnością znajdziesz lepszy kawałek.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Jak wyjaśnili naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego, białe paski to tłuszcz. Może się wydawać, że po odkrojeniu spokojnie można przyrządzić mięso, ale naprawdę lepiej sobie odpuścić. Pręgi świadczą o podwyższonej zawartości tłuszczu w kawałku.

Zwróć uwagę na białe paski
Zwróć uwagę na białe paski (Getty)

2. Gorszy smak i mniej wartości odżywczych

Z badań wynika, że pierś z kurczaka, na której widnieją białe pręgi, będzie zawierać nawet 200 proc. tłuszczu więcej od tej, na której tego szczegółu nie zauważymy. Im więcej tłuszczu w mięsie, tym mniejsza ilość cennego dla organizmu białka.

Okazuje się, że zbyt szybki wzrost kurcząt prowadzi do dysmorfii mięśni, co przyczynia się do tego, że w mięsie znajduje się mniej składników odżywczych. To wszystko sprawia, że na piersi z kurczaka pojawiają się białe pręgi.

Dodatkowo potwierdzono, że większa zawartość tłuszczu zapobiega wchłanianiu się składników odżywczych, co przekłada się na gorszy smak. Takie mięso z kurczaka będzie także dużo twardsze.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze