Ulubione mięso Polaków. Nie kupuj, gdy zauważysz białe ślady

Podczas kupowania mięsa należy być ostrożnym. Zwróć uwagę nie tylko na jego świeżość, ale również jakość. Warto dokładnie przyjrzeć się piersi z kurczaka. Pewien szczegół zdradzi, czy dokonaliśmy odpowiedniego wyboru.

Białe paski na kurczaku nie wróżą nic dobrego. Zrezygnuj z takiego mięsaBiałe paski na kurczaku nie wróżą nic dobrego. Zrezygnuj z takiego mięsa
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zwróć uwagę na mięso z kurczaka

Kurczak to najchętniej wybierane mięso w Polsce - ponad 82 proc. badanych w grupie wiekowej 18-29 lat wskazało ten rodzaj mięsa, jako najczęściej kupowany. Również w pozostałych grupach wiekowych jest to najpopularniejsze mięso.

Kurczak sprawdza się na nawet na diecie odchudzającej i można z niego stworzyć mnóstwo pysznych i interesujących potraw. Przygotowanie go nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.

Zanim jednak zdecydujemy się na konkretną pierś, warto dokładnie ją obejrzeć. Lepiej zrezygnować z kurczaka, na którym widnieją białe paski. Odłóż mięso, na którym zauważysz te pręgi, z pewnością znajdziesz lepszy kawałek.

Jak wyjaśnili naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego, białe paski to tłuszcz. Może się wydawać, że po odkrojeniu spokojnie można przyrządzić mięso, ale naprawdę lepiej sobie odpuścić. Pręgi świadczą o podwyższonej zawartości tłuszczu w kawałku.

Zwróć uwagę na białe paski
Zwróć uwagę na białe paski © Getty

Gorszy smak i mniej wartości odżywczych

Z badań wynika, że pierś z kurczaka, na której widnieją białe pręgi, będzie zawierać nawet 200 proc. tłuszczu więcej od tej, na której tego szczegółu nie zauważymy. Im więcej tłuszczu w mięsie, tym mniejsza ilość cennego dla organizmu białka.

Okazuje się, że zbyt szybki wzrost kurcząt prowadzi do dysmorfii mięśni, co przyczynia się do tego, że w mięsie znajduje się mniej składników odżywczych. To wszystko sprawia, że na piersi z kurczaka pojawiają się białe pręgi.

Dodatkowo potwierdzono, że większa zawartość tłuszczu zapobiega wchłanianiu się składników odżywczych, co przekłada się na gorszy smak. Takie mięso z kurczaka będzie także dużo twardsze.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka