Trwa ładowanie...

KRESTO SEZAM wycofany. W produkcie wykryto bakterie Salmonelli

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje partię sezamu produkowanego przez firmę VOG Polska. Badania wykazały obecność w produkcie bakterii Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone. Oznacza to, że spożycie takiego produktu może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Zobacz film: "Dieta SIRT"

1. W próbach "KRESTO SEZAM" wykryto bakterie Salmonelli

GIS wydała oficjalne ostrzeżenie przed spożyciem jednego z dostępnych na rynku sezamów. Chodzi o "KRESTO SEZAM" w opakowaniu 200 g z datą ważności do 31 sierpnia 2021 r. Poniżej szczegóły dotyczące niebezpiecznej partii produktu:

  • Producent – VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice
  • Kraj pochodzenia: INDIE
  • Numer partii – L200551V464.

Podczas badań w jednej z pięciu badanych próbek wykryto bakterie Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone. Spożycie produktu, który zawiera bakterie Salmonelli, może prowadzić do poważnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. W skrajnych przypadkach mogą ono doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów.

2. "KRESTO SEZAM" można zwrócić do sklepu

Producent rozpoczął wycofywanie partii sezamu z obrotu na terenie Polski od 18 czerwca. Klienci, którzy kupili sezam, mogą go zwrócić do sklepu, a sanepid apeluje, by nie spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.