KRESTO SEZAM wycofany. W produkcie wykryto bakterie Salmonelli
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje partię sezamu produkowanego przez firmę VOG Polska. Badania wykazały obecność w produkcie bakterii Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone. Oznacza to, że spożycie takiego produktu może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
1. W próbach "KRESTO SEZAM" wykryto bakterie Salmonelli
GIS wydała oficjalne ostrzeżenie przed spożyciem jednego z dostępnych na rynku sezamów. Chodzi o "KRESTO SEZAM" w opakowaniu 200 g z datą ważności do 31 sierpnia 2021 r. Poniżej szczegóły dotyczące niebezpiecznej partii produktu:
- Producent – VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice
- Kraj pochodzenia: INDIE
- Numer partii – L200551V464.
Podczas badań w jednej z pięciu badanych próbek wykryto bakterie Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone. Spożycie produktu, który zawiera bakterie Salmonelli, może prowadzić do poważnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. W skrajnych przypadkach mogą ono doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów.
2. "KRESTO SEZAM" można zwrócić do sklepu
Producent rozpoczął wycofywanie partii sezamu z obrotu na terenie Polski od 18 czerwca. Klienci, którzy kupili sezam, mogą go zwrócić do sklepu, a sanepid apeluje, by nie spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl