Dewastuje wątrobę, prowadzi do udaru. Popularność witaminy rośnie

Ostatnie badania Amerykanów rzucają nowe światło na rolę niacyny w organizmie - jednej z witamin z grupy B. Nowe dane dowodzą, że jej wysoki poziom może zwiększać ryzyko chorób serca. Przedawkowanie może również prowadzić do rozwoju dny moczanowej, nieodwracalnych zmian w wątrobie, a nawet zgonu.

Uwaga na niacynę. Nowe badania mówią o zwiększonym ryzyku udaru i zawałuUwaga na niacynę. Nowe badania mówią o zwiększonym ryzyku udaru i zawału
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Oto #HIT2024. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

Nadmiar B3 zwiększa ryzyko chorób serca

Witamina B3 (niacyna, PP, kwas nikotynowy) jest witaminą z grupy B rozpuszczalną w wodzie, która pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych, hormonów tarczycy i trzustki. Wcześniejsze badania wskazywały m.in. na obiecujący potencjał B3 w walce z wysokim cholesterolem.

- Kiedyś rzeczywiście witamina B3 była niekiedy stosowana w celu poprawy profilu lipidowego u osób z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Wcześniejsze badania wskazywały, że przyjmowanie tej witaminy może pozytywnie wpływać na zaburzenia gospodarki tłuszczowej - tłumaczy lek. Bartosz Fiałek z Pomorskiego Centrum Reumatologicznego.

Nie potrafią odróżnić leku od suplementu diety

Nowe badania opublikowane na łamach "Nature Medicine" to ważny sygnał ostrzegawczy dla osób, które suplementują witaminę B3 w wyższych dawkach. Naukowcy odkryli związek między wysokim poziomem 4PY, czyli produktem rozkładu nadmiaru niacyny, a ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i innych powikłań kardiologicznych.

- Ekscytujące w tych wynikach jest to, że odkryty szlak wydaje się być wcześniej nierozpoznany, choć jest znaczącym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych - podkreśla kierujący badaniami dr Stanley Hazen.

- Co więcej, jest on mierzalny, co oznacza, że istnieje potencjał do testów diagnostycznych. Wszystko to stanowi grunt pod opracowanie nowych podejść do przeciwdziałania skutkom tego szlaku - zaznacza naukowiec.

Dr Hazen porównuje obecne średnie spożycie niacyny do nalewania wody do wiadra, które po przepełnieniu zaczyna się rozlewać - podobna reakcja dotyczy nadmiaru B3, który organizm musi w jakiś sposób przetworzyć.

- To badanie wskazuje, że witamina B3 może nie być do końca bezpieczna, bo jak każdy związek chemiczny ulega w naszym organizmie "obróbce". Okazało się, że jej metabolity końcowe mają tendencję do generowania procesu zapalnego w naczyniach krwionośnych, a wiemy, że aktywny proces zapalny toczący się w naczyniach krwionośnych predysponuje do rozwoju miażdżycy - tłumaczy doktor Fiałek.

- To z kolei może prowadzić do zwiększonego ryzyka sercowo-naczyniowego i w ostateczności do rozwoju dwóch najcięższych jej powikłań - zablokowania naczyń wieńcowych pod postacią zawału mięśnia sercowego, czy zablokowania naczyń mózgowych pod postacią udaru niedokrwiennego mózgu - dodaje.

- To są choroby potencjalnie śmiertelne, więc w potencjalnym rozrachunku nadmiar tej witaminy może prowadzić do zgonu - przyznaje lekarz.

Łatwo o przedawkowanie

Eksperci podkreślają, że niacyna jest obecna w wielu produktach, po które sięgamy każdego dnia. W związku z tym dodatkowa suplementacja rzadko ma uzasadnienie. Zawierają ją m.in. cieszące się dużą popularnością napoje energetyczny i izotoniki.

- Niacyna występuje w większości produktów spożywczych - w produktach mięsnych, ale też roślinnych i nie jest to witamina, która jest w czołówce witamin niedoborowych w naszej diecie. Z drugiej strony jesteśmy w stanie ją częściowo sami syntetyzować przy odpowiednim stanie odżywienia - zaznacza w rozmowie z WP abcZdrowie mgr Elwira Gliwska, dietetyk kliniczny Fundacji Onkologicznej Alivia.

- To oznacza, że niedobór B3 zagraża praktycznie wyłącznie osobom niedożywionym, z chorobą alkoholową, chorobami jelit lub z niedoborami odporności, np. w przypadku zakażenia HIV - wyjaśnia ekspertka.

Dzienne zapotrzebowanie na niacynę wynosi 14 mg dla kobiet i 16 mg dla mężczyzn. Przyjmowanie dawek powyżej 3 gramów może prowadzić m.in. do rozwoju dny moczanowej.

- W przypadku przedawkowania B3 może dojść m.in. do ciężkiego uszkodzenia wątroby i powikłań neurologicznych - dodaje Gliwska. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z potencjalnego ryzyka.

Tymczasem badania Amerykanów wskazują, że jedna na cztery osoby przyjmuje za dużo tej witaminy, w związku z tym ma zbyt wysoki poziom 4PY.

- Wyniki tych badań nie mają bezpośredniego przełożenia na polskie społeczeństwo, ponieważ Amerykanie obligatoryjnie fortyfikują żywność witaminą B3, tak jak my sól jodem, ale też leczą niektóre choroby sercowo-naczyniowe lekami z witaminą B3. W związku z tym w ich przypadku ryzyko przekroczenia norm B3 jest większe, dlatego te badania wywołały tam ogromne poruszenie - zaznacza Gliwska.

Jak wskazują dane portalu gdziepolek.pl Polacy również chętnie sięgają po dodatkowe dawki niacyny.

- W ostatnim czasie faktycznie zaobserwowaliśmy zwiększone zainteresowanie pacjentów witaminą B3. Zarówno tą na receptę (lek, tabletki) dawka 200 mg i 50 mg, jak i bez recepty (suplement diety, tabletki) - tłumaczy farmaceutka Angelika Talar-Śpionek z serwisu gdziepolek.pl.

Średnia liczba wyświetleń - niacyna (dawka 200 mg)
Średnia liczba wyświetleń - niacyna (dawka 200 mg) © gdziepolek.pl
Średnia liczba wyświetleń niacyna (suplement diety)
Średnia liczba wyświetleń niacyna (suplement diety) © gdziepolek.pl

- Dobrze sprzedają się preparaty witaminowe na serce, np. toniki, w których składzie jest m.in. niacyna. Preparat zyskał też popularność jako ''prezent dla serca", stąd zdecydowany wzrost sprzedaży w okresie okołoświątecznym czy przed Dniem Babci i Dziadka - dodaje farmaceutka.

Sprzedaż w aptekach
Sprzedaż w aptekach © gdziepolek.pl

Ostrożnie z suplementacją

Autorzy badań podkreślają, że tolerancja każdego człowieka na niacynę może się różnić. Ich obserwacje nie oznaczają, że trzeba zupełnie wyeliminować B3 z diety, wprost przeciwnie - jest potrzebna, ale z naturalnych źródeł, bez dodatkowej suplementacji.

- Dla populacji polskiej nie ma zaleceń, żeby rutynowo zażywać jakiekolwiek suplementy diety poza witaminą D, bez udokumentowanych badaniami niedoborów. Stosowanie takich suplementów z jednej strony jest wyrzucaniem pieniędzy, z drugiej istnieje ryzyko przedawkowania danej substancji. W dodatku nie wiemy, co dokładnie znajduje się w składzie tych suplementów - komentuje Gliwska.

W podobnym tonie wypowiada się doktor Fiałek, który podkreśla, że wnioski płynące z tego badania można odnieść również do całego rynku suplementów, które Polacy przyjmują w gigantycznych dawkach.

- To bardzo istotne, żeby społeczeństwo uświadomiło sobie, iż witaminy nie są lekami na całe zło i nie możemy przyjmować ich garściami. Ich obecność jest oczywiście niezwykle potrzebna, regulują bowiem wiele procesów w naszym organizmie, ale ich stosowanie może także zwiększać ryzyko wystąpienia wielu schorzeń oraz stanów klinicznych. Tak jest np. z nadmiarem beta-karotenu u osób palących, który wiąże się z większym ryzykiem rozwoju raka płuc, z kolei w przypadku witaminy A - rośnie ryzyko złamania biodra, a w przypadku witaminy E - udaru krwotocznego mózgu - puentuje ekspert.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka