Najgorszy wybór. Zwiększa ryzyko udaru, zwału, powoduje opuchliznę

Produkty z wysoką zawartością sodu wykazują negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Nadmiar tego pierwiastka powoduje nie tylko obrzęki czy opuchliznę. Hipernatremia, oznaczająca zbyt wysoki poziom sodu w organizmie, może prowadzić również do popularnej choroby cywilizacyjnej – nadciśnienia tętniczego krwi, jak również udaru czy zawału. [tableofcontents]

Produkty z wysoką zawartością sodu moga podnosić ciśnienie tętnicze krwiProdukty z wysoką zawartością sodu moga podnosić ciśnienie tętnicze krwi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Nadmiar i niedobór sodu w diecie

Sód to mikroelement niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Minerał pozwala zachować równowagę wodno-elektrolitową. Pełni także istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej pracy mięśni oraz układu nerwowego.

Sód to nie to samo co sól, niemniej jednak pierwiastek ten stanowi składnik chlorku sodu, nazywanego powszechnie solą kuchenną. Dane statystyczne pokazują, że spożycie soli kuchennej w wielu krajach na świecie przewyższa zalecaną normę.

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, każdego dnia powinniśmy spożywać 1,5-3 mg sodu. Zarówno niższa, jak i wyższa podaż sodu może wpływać negatywnie na organizm. Niedobór sodu może objawiać się w postaci zaburzeń koncentracji, zaburzeń równowagi, osłabienia, nudności, wymiotów, dolegliwości bólowych głowy czy senności.

Z drugiej strony, zbyt wysoka zawartość chlorku sodu w pożywieniu może nie tylko zwiększać wydalanie wapnia wraz z moczem, ale również powodować problemy układu sercowo-naczyniowego, takie jak nadciśnienie tętnicze, zawał serca, udar mózgu czy choroba niedokrwienna serca. Nadmiar sodu powoduje również obrzęki i opuchliznę.

W tych produktach znajduje się najwięcej sodu

Dena Champion, dietetyczka i ekspertka z Ohio State University Wexner Medical Center udzieliła jakiś czas temu wywiadu dziennikarzom portalu Eatthis, w którym wskazała produkty z największą zawarością sodu.

Duża zawartość sodu występuje w:

  • mrożonej pizzy (jedna pizza może zawierać od 1400-4200 miligramów sodu),
  • produktach pochodzenia zwierzęcego np. kiełbasie, wędlinach czy bekonie (jedna porcja mże zawierać nawet 1000 miligramów pierwiastka),
  • zupach typu instant (jedna zupa może zawierać 900 miligramów sodu),
  • gotowych daniach mrożonych (jedna porcja może dostarczać 700 gramów sodu),
  • soku pomidorowym z dyskontu lub sklepu spożywczego (jedna szklanka tego produktu może zawierać 640 miligramów sodu),
  • sosie sojowym (w jednej łyżce produktu może znajdować się nawet 570 miligramów sodu),
  • kupionej fasolce po bretońsku (w niewielkiej porcji produktu może znajdować się aż 500 miligramów sodu),
  • sproszkowanym budyniu błyskawicznym (połowa szklanki produktu może dostarczać 430 miligramów pierwiastka),
  • serze pleśniowym (najbardziej słone sery pleśniowe mogą zawierać 400 miligramów sodu w 30 gramach produktu),
  • kupionych tortillach (w jednym placku występuje około 320 miligramów sodu),
  • kurczakach z rożna (porcja gotowego mięsa może dostarczać 330 miligramów sodu).

Powinniśmy pamiętać, że samo odstawienie solniczki nie zawsze wystarczy. Wiele spożywanych przez nas pokarmów zawiera mnóstwo sodu, mimo że niekoniecznie mają one słony smak.

- Spożywanie odpowiednich ilości potasu może mieć ogromny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Pokarmy bogate w potas to fasola, nasiona i wiele owoców i warzyw, takich jak banany, pomarańcze, awokado, groszek, brokuły itp. Koncentrując się na jedzeniu większej ilości tych pokarmów, możesz w naturalny sposób zmniejszyć ilość przetworzonej lub bogatej w sód żywności, którą normalnie spożywasz. Warto sięgać również po większe ilości błonnika, witamin i minerałów, aby poprawić jakość swojej codziennej diety – przekonuje dietetyczka Dena Champion.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka