W Polsce traktowana jak chwast. Bloker komórek raka jelit, prostaty, piersi

Pokrzywa często kojarzy się z nieprzyjemnym pieczeniem po przypadkowym dotknięciu, jednak jest to roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i kosmetycznych. Wykorzystanie jej potencjału może przynieść liczne korzyści dla zdrowia i urody.

Reguluje poziom cukru i obniża cholesterol. Chwast chroni też przed rakiemReguluje poziom cukru i obniża cholesterol. Chwast chroni też przed rakiem
Źródło zdjęć: © Getty Images

Niezwykły chwast

Pokrzywa to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest również bogata w minerały takie jak magnez, żelazo, sód, krzem, wapń, fosfor, jod i siarka. Oprócz tego, w jej składzie znajdziemy garbniki, flawonoidy, fitoestrogeny, kwas pantotenowy, aminy oraz serotoninę.

Dzięki takiemu bogactwu składników odżywczych, pokrzywa wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antybakteryjnie, wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu oraz łagodzi objawy alergii. Jej właściwości antyoksydacyjne chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, opóźniając proces starzenia.

Przeciwutleniacze obecne w pokrzywie chronią przed rozwojem komórek nowotworowych. Regularne spożywanie pokrzywy może wspierać organizm w profilaktyce nowotworów, szczególnie piersi, jelita i prostaty. Osoby cierpiące na przerost gruczołu krokowego, kamicę nerkową, zapalenie pęcherza moczowego i anemię, powinny regularnie sięgać po preparaty przygotowane na bazie liści pokrzywy.

5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne

Pokrzywa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jej liście można dodawać do różnych potraw, wzbogacając ich smak i wartości odżywcze. Zupa z pokrzywy to klasyk, ale równie dobrze sprawdzi się ona w kremach, sałatkach, zapiekankach czy potrawach z makaronu. Nawet ciasta mogą zyskać na smaku i wartości odżywczej dzięki dodaniu pokrzywy.

Leczniczy napar

Jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów na wykorzystanie właściwości pokrzywy jest przygotowanie leczniczego naparu. Aby go sporządzić, wystarczy zalać suszone lub świeże liście pokrzywy wrzątkiem i parzyć przez 10 minut pod przykryciem. Dla wzbogacenia smaku i dodatkowych korzyści zdrowotnych, można dodać liście mięty.

Regularne picie takiego naparu może podnieść odporność, wspomóc detoksykację organizmu, łagodzić objawy grypy i przeziębienia oraz wspierać regulację poziomu cukru we krwi. Działa również wzmacniająco na mięśnie i stawy oraz obniża poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Pokrzywa znajduje także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kosmetyki zawierające wyciąg z pokrzywy mogą poprawić kondycję skóry i włosów, a także pomóc w walce z różnymi problemami skórnymi, takimi jak łupież, trądzik, czyraki i ropnie. Dzięki swoim właściwościom pokrzywa wzmacnia strukturę włosów, nadaje im blask i zdrowy wygląd, a skórze pomaga zachować młodzieńczy wygląd.

To niezwykle wartościowa roślina, która może przynieść liczne korzyści zdrowotne i kosmetyczne. Warto włączyć ją do swojej diety i rutyny pielęgnacyjnej, aby cieszyć się jej dobroczynnym działaniem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka