W popularnym dyskoncie kupisz go za 4 zł. Poznaj niesamowite właściwości karczocha
Wspomagające trawienie właściwości karczochów znane są już od czasów starożytnego Egiptu. Nic dziwnego, są bogatym źródłem błonnika, witaminy A, D, E i B12, a także minerałów – wapnia, żelaza, sodu, potasu czy cynku.
Karczochy pochodzą z obszarów śródziemnomorskich, dlatego najczęściej można je spotkać w diecie południowców. Coraz częściej jednak pojawiają się też na naszych stołach. Warto wykorzystywać je w swojej kuchni zwłaszcza, że teraz możemy kupić je w popularnym dyskoncie już za 4 zł. Warto, tym bardziej, że przypisuje się im szereg właściwości zdrowotnych. Oto one.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się, które nowotwory rozwijają się bezobjawowo
Zobacz także: Sprawdź, jak wysokie ciśnienie atmosferyczne wpływa na twoje ciało
Zapobieganie nowotworom
Karczochy mają najwyższy poziom antyoksydantów wśród warzyw, a pod względem zawartości przeciwutleniaczy, plasują się na 7. miejscu spośród tysiąca warzyw i owoców – informują badania przeprowadzone przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Przeciwutleniacze są jednym z podstawowych środków obrony układu odpornościowego przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za szereg chorób w naszych organizmach, w tym za rozwój raka.
Duże stężenie antyoksydantów i polifenoli pozwala karczochom na spowolnienie, a nawet zatrzymanie rozwoju raka w naszych organizmach. Karczochy to także bogactwo witaminy C, która jak udowodniły przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Bostonie badania z 2004 r., zapobiega powstawaniu stanów zapalnych błony śluzowej, ale też zmniejsza ryzyko raka piersi.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się jak w naturalny sposób obniżysz ciśnienie krwi
Regulacja ciśnienia krwi
Karczochy to także bogactwo potasu – niezbędnego w organizmie minerału, który wpływa na pracę wielu narządów w naszym organizmie. Potas pomaga zneutralizować działanie nadmiaru sodu, o którym wiadomo, że ma istotny wpływ na wysokie ciśnienie krwi.
Karczochy rozszerzają naczynia krwionośne, dlatego są szczególnie korzystne dla osób przyjmujących leki przeciwko nadciśnieniu, wspomagając ich działanie. Obniżenie ciśnienia krwi może mieć realny wpływ na uniknięcie zawału i choroby wieńcowej w przyszłości.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat zdrowotnych właściwości mięty
Zobacz także: Nowy rodzaj grypy? Wirus H3N2 atakuje w Europie
Poprawa trawienia
Duża ilość błonnika pokarmowego w karczochach sprawia, że są one idealnym składnikiem diety dla osób, mających problemy z zaparciem, wzdęciami, ale też biegunką. Nie od dziś wiadomo, że błonnik pomaga utrzymać regularną pracę jelit, zapobiegając gromadzeniu się w nich złogów, powodujących przykre dolegliwości trawienne.
Co więcej, błonnik może wchłaniać nadmiar płynu, co pomaga osobom zmagającym się z biegunkami, szybciej pozbyć się problemu.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat tego, jak wygląda zawał serca
Poprawa pracy serca
Udowodniono, że zawarta w liściach karczocha luteolina obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL.
Ponieważ LDL jest rodzajem cholesterolu, który gromadzi się w tętnicach, blokując przepływ krwi i zwiększając ciśnienie krwi, karczoch może okazać się skutecznym środkiem zapobiegającym zawałowi serca i udarowi mózgu.