W popularnym dyskoncie kupisz je za kilka zł. Poznaj właściwości owoców kumkwatu
Małe, słodkie, cytrusowe owoce, spożywane w całości ze skórką. Do niedawna uprawiane jedynie w Chinach, teraz dostępne na całym świecie – także w Polsce. Mowa o kumkwatach - tropikalnych owocach, które smakiem i wyglądem przypominają małe pomarańcze.
Ze względu na świeży, cytrusowy smak, kumkwaty wykorzystywane są do robienia dżemów, konfitur, deserów oraz koktajli. Oprócz oryginalnego wyglądu i smaku mają do zaoferowania szereg właściwości zdrowotnych. Warto je spróbować zwłaszcza, że teraz w popularnym dyskoncie 100 g owoców kumkwatu kosztuje jedynie 2,5 zł.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat właściwości soku z kiszonych ogórków
Zobacz także: Planujesz w najbliższym czasie podróż z dzieckiem? Sprawdź, o czym musisz pamiętać
Poprawa trawienia
Kumkwaty są bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego i dla większości z nas, którzy nie dostarczamy jego odpowiednich ilości naszemu organizmowi każdego dnia, są łatwym sposobem na jego uzupełnienie. Już ok. 8 sztuk tych małych owoców dostarczy ci nawet 10 g błonnika, za co z pewnością podziękuje ci twój układ pokarmowy.
Warto pamiętać, że niedobór błonnika w diecie może prowadzić do przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak zaparcia, ból brzucha czy wzdęcia. Co więcej, błonnik może poprawić wchłanianie innych składników odżywczych.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat naturalnych antybiotyków, które poprawią twoją odporność
Zobacz także: Bardzo kosztowne, ale niezbędne w mieszkaniu
Poprawa odporności
Choć to niepozorne owoce, silnie wspierają naszą odporność. Podobnie jak ich więksi, pomarańczowi kuzyni, kumkwaty wypełnione są witaminą C, a tak jak wiadomo ma istotny wpływ na nasz system immunologiczny.
Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed infekcjami powodowanymi przez wirusy, bakterie i grzyby. W dodatku nie tylko chroni przed rozwojem choroby, ale też skraca czas leczenia.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się co zrobić, by mieć piękną cerę
Poprawa wyglądu skóry
Ponieważ kumkwaty są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, jedzenie tych niewielkich owoców może pomóc w poprawie ogólnego stanu skóry, ale przynieść też bardziej długotrwałe korzyści w postaci jej wolniejszego starzenia się.
Znajdujące się w kumkwatach przeciwutleniacze pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem, a nawet widocznie odmłodzić te, które na co dzień narażone są na działanie wolnych rodników. Ponieważ owoce kumkwatu są niewielkie, idealnie nadają się na szybką przekąskę, która zadziała też jak zabieg u kosmetyczki.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat zespołu suchego oka
Zobacz także: O czym mogą świadczyć siniaki na ciele?
Poprawa stanu oczu
Kumkwaty to też doskonałe źródło składników odżywczych, o których wiadomo, że są dobre dla stanu naszego wzroku. Mowa tu przede wszystkim o witaminie A i beta-karotenie. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem odpowiedzialnym za nadawanie owocom i warzywom ich charakterystycznych, pomarańczowych kolorów.
Spożywanie bogatych w nie kumkwatów może zapobiegać uszkodzeniom wzroku oraz powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej w oku, czego doświadcza większość osób w podeszłym wieku.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat diety, która poprawi stan twoich włosów
Poprawa stanu włosów, kości i zębów
Witamina C, której duże ilości znajdziemy w kumkwatach wpływa pozytywnie nie tylko na wygląd skóry, ale też na stan włosów, wzmacniając je i zapobiegając ich łamliwości.
Zawarte w tych niewielkich owocach minerały, takie jak wapń, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób kości, takich jak powszechna dla seniorów osteoporoza. Ich regularne jedzenie wzmocni też zęby, chroniąc przed ubytkami i próchnicą.