Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii
Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia. Kiedy jesteśmy na diecie, z reguły z dużą starannością przyglądamy się temu, co jemy i w związku z tym liczymy kalorie. Niektóre z owoców i warzyw są dla nas szczególnie cenne, ze względu na niewielką wartość energetyczną, a dużą zawartość błonnika. Włącz je do swojej diety, a twoje ciało i zdrowie będzie Ci wdzięczne!
Rabarbar
Rabarbar to doskonałe, niemal bezkaloryczne warzywo. Choć większość z nas, ze względu na smak, postrzega rabarbar jako owoc. Tymczasem rabarbar, inaczej rzewień, to bylina.. Części liści, które zjadamy nazywane są ogonkami liściowym. Rabarbar to fantastyczne źródło witaminy C, potasu oraz manganu. W 100 gramach znajduje się tylko 9 kcal! Można go zatem jeść do woli.
Karczochy
Karczochy są dziś dość zapomniane, a szkoda, ponieważ to doskonałe warzywo nie tylko dla osób będących na diecie, ale i tych, które chcą wzmocnić swoją odporność w naturalny sposób. Karczochy są bogate w błonnik, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy i witaminę C. Możesz dodać je jako dodatek do sałatek lub makaronu lub po prostu upiec. Zawierają 47 kcal/100 g.
Szparagi
Szparagi mają niewielką ilość tłuszczu i obfitują w błonnik. To doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz żelaza. Szczyt sezonu na szparagi przypada na maj, chociaż w sklepach dostępne są przez cały rok. Szparagi wspomagają pracę nerek, a dzięki temu pomagają pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn i nadmiaru wody. W 100 gramach tego warzywa znajduje się jedynie 20,3 kcal.
Czereśnie
Czereśnie zbiera się późną wiosną i wczesnym latem. Smaczne, słodkie i małe owoce, to bogactwo błonnika i potasu. Czereśnie są niskokaloryczne – w 100 gramach znajduje się ok. 60 kcal i wykazują wysoką aktywność antyoksydacyjną. Najzdrowsze są czereśnie czerwone, które swoją barwę zawdzięczają bogactwu antocyjanów.
Truskawki
Możemy je kupić przez cały rok, ale szczyt sezonu przypada na kwiecień – czerwiec. Truskawki są nie tylko soczyste i słodkie, ale również bardzo pożywne. Co ciekawe jedna filiżanka truskawek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. W 100 gramach truskawek znajduje się zaledwie 32,5 kcal. Można je jeść bez obawy, że zagrożą naszej sylwetce.
Zielony groszek
Groszek to doskonałe warzywo strączkowe dla odchudzających się! Ma niewielką zawartość tłuszczu, za to dużo białka i włókna roślinnego. Groszek zawiera moc witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy oraz cynk, poprawiający kondycję skóry, włosów i paznokci. Możemy go gotować lub wrzucić do sałatek jako dodatek. Groszek zawiera 80 kcal/100 g.
Rzodkiewka
Rzodkiewka to synonim wiosny! Praktycznie nie mają kalorii (w 100 gramach znajduje się ich tylko 14!), a dzięki swojemu oryginalnemu smakowi są dobrym dodatkiem do kanapek i sałatek, nadając im charakteru i łagodnie ostrego smaku. Warto wybierać rzodkiewki o mocnej, intensywnej barwie, ponieważ to świadczy o solidnym korzeniu, bogatym w składniki odżywcze, głównie antocyjany. Filiżanka rzodkiewki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C w 30 proc.
Morele
Świetnie pachną i jeszcze lepiej smakują - morele, bo o nich mowa – dopiero od niedawna są uprawiane w Polsce. Warto włączyć te owoce do swojej diety, ponieważ to bogactwo beta-karotenu, dzięki czemu dobrze działają na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto morele zawierają dużo witaminy C, błonnika oraz są niskokaloryczne – średniej wielkości morela (45 g) ma 21 kcal.