Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce
Dzisiejsi pięćdziesięciolatkowie to często osoby aktywne zawodowo i społecznie. Muszą jednak zdawać sobie sprawę, że wraz z wiekiem ich ciało się zmienia i dobrze jest do tych zmian dostosować nawyki żywieniowe.
Po 50. roku życia przemiana materii zwalnia, część kobiet wchodzi w okres menopauzy, który wpływa na ich samopoczucie.
Warto przyjrzeć się bliżej swojemu jadłospisowi i zmniejszyć spożycie niektórych produktów.
Jakie warzywa należy ograniczyć po pięćdziesiątce? Zobacz galerię.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Dodaj do śniadania. Chronią płuca, oczyszczają z toksyn
Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce - ziemniaki
Najbardziej tuczące są te występujące pod postacią frytek, puree i w towarzystwie zawiesistych sosów.
Gotowane ziemniaki mają tez wysoki indeks glikemiczny. To znaczy, że są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym.
Powodują gwałtowne zwiększenie poziomu cukru we krwi i wzrost wydzielania się insuliny. Po krótkim czasie stężenie glukozy gwałtownie spada, co powoduje wzrost łaknienia.
Zamiast ziemniaków lepiej wybrać pełnoziarnisty makaron lub brązowy ryż.
Zobacz też: Najgorszy alkohol dla twoich jelit. Powoli je niszczy
Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce - papryczki chilli
Po 50. wiele kobiet rozpoczyna okres menopauzy.
Niektóre produkty mogą powodować zaburzenia równowagi hormonalnej i nasilać objawy menopauzy.
Wśród produktów, które mogą wpływać na prawidłową gospodarkę hormonalną znajdują się papryczki chilli.
Mogą one nasilać dolegliwości związane z nagłymi uderzeniami gorąca i nocnymi potami.
Ostra papryczka zawiera też kapsaicynę, która podnosi ciśnienie krwi. Nie jest więc wskazana dla osób z nadciśnieniem.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Lek obniżający cholesterol. Rozbija blaszki miażdżycowe
Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce - ogórki konserwowe
Po pięćdziesiątce wrasta też ryzyko nadciśnienia. Warto ograniczyć spożywanie soli, która, jak wiemy, przyczynia się do podwyższenia ciśnienia krwi.
Osoby po 50. roku życia powinny ograniczyć spożywanie ogórków konserwowych i innych warzyw marynowanych w roztworze z wody, soli i octu.
Sól jest wszechobecna w produktach spożywczych.
Według zaleceń WHO powinniśmy spożywać nie więcej niż 6g soli dziennie. Tymczasem często jest to trzykrotnie więcej.
Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce - mrożonki
Mrożone warzywa to łatwy i szybki sposób na przygotowanie posiłku, np. po przyjściu z pracy.
Po 50. roku życia powinniśmy jednak szczególnie uważać na mrożonki. Niektóre zawierają oprócz warzyw również tuczące dodatki - sosy i kremy.
W mieszankach warzyw znajdują się też często ziemniaki, które zostały przed zamrożeniem poddane wstępnej obróbce - ugotowane lub usmażone.
To wpływa na ich kaloryczność. Nie jest korzystne, szczególnie, że wraz z wiekiem metabolizm zwalnia.
Jedząc taką mieszankę możemy narazić się na dodatkowe kilogramy.
Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce – bób
Po pięćdziesiątce warto ograniczyć warzywa o wysokim indeksie glikemicznym. Wśród nich jest m.in. bób gotowany.
Im dłużej będziemy go poddawać obróbce termicznej tym gorzej.
Bobu nie powinny też jeść chorzy na dnę moczanową, ponieważ zawiera on substancje, które zaostrzają objawy tej choroby.
Uważać powinny też osoby przyjmujące leki przeciwdepresyjne z inhibitorami monoaminooksydazy.
Połączenie ich z bobem może doprowadzić do gwałtownego wzrostu ciśnienia krwi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl