Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce

Dzisiejsi pięćdziesięciolatkowie to często osoby aktywne zawodowo i społecznie. Muszą jednak zdawać sobie sprawę, że wraz z wiekiem ich ciało się zmienia i dobrze jest do tych zmian dostosować nawyki żywieniowe.

Po 50. roku życia przemiana materii zwalnia, część kobiet wchodzi w okres menopauzy, który wpływa na ich samopoczucie.

Warto przyjrzeć się bliżej swojemu jadłospisowi i zmniejszyć spożycie niektórych produktów.

Jakie warzywa należy ograniczyć po pięćdziesiątce? Zobacz galerię.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Dodaj do śniadania. Chronią płuca, oczyszczają z toksyn

warzywa, które należy wykluczyć po pięćdziesiątce [123rf.com]warzywa, które należy wykluczyć po pięćdziesiątce [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Warzywa, które należy ograniczyć po 50. roku życia [123rf.com]
Ewa Rycerz

/ 5Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce - ziemniaki

Najbardziej tuczące są te występujące pod postacią frytek, puree i w towarzystwie zawiesistych sosów.

Gotowane ziemniaki mają tez wysoki indeks glikemiczny. To znaczy, że są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym.

Powodują gwałtowne zwiększenie poziomu cukru we krwi i wzrost wydzielania się insuliny. Po krótkim czasie stężenie glukozy gwałtownie spada, co powoduje wzrost łaknienia.

Zamiast ziemniaków lepiej wybrać pełnoziarnisty makaron lub brązowy ryż.

Zobacz też: Najgorszy alkohol dla twoich jelit. Powoli je niszczy

/ 5Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce - papryczki chilli

Warzywa, których trzeba unikać po 50. [123rf.com]
Warzywa, których trzeba unikać po 50. [123rf.com] © Papryczki chilli nie są wskazane dla osób z nadciśnieniem [123rf.com]

Po 50. wiele kobiet rozpoczyna okres menopauzy.

Niektóre produkty mogą powodować zaburzenia równowagi hormonalnej i nasilać objawy menopauzy.

Wśród produktów, które mogą wpływać na prawidłową gospodarkę hormonalną znajdują się papryczki chilli.

Mogą one nasilać dolegliwości związane z nagłymi uderzeniami gorąca i nocnymi potami.

Ostra papryczka zawiera też kapsaicynę, która podnosi ciśnienie krwi. Nie jest więc wskazana dla osób z nadciśnieniem.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Lek obniżający cholesterol. Rozbija blaszki miażdżycowe

/ 5Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce - ogórki konserwowe

Po pięćdziesiątce wrasta też ryzyko nadciśnienia. Warto ograniczyć spożywanie soli, która, jak wiemy, przyczynia się do podwyższenia ciśnienia krwi.

Osoby po 50. roku życia powinny ograniczyć spożywanie ogórków konserwowych i innych warzyw marynowanych w roztworze z wody, soli i octu.

Sól jest wszechobecna w produktach spożywczych.

Według zaleceń WHO powinniśmy spożywać nie więcej niż 6g soli dziennie. Tymczasem często jest to trzykrotnie więcej.

/ 5Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce - mrożonki

Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce [123rf.com]
Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce [123rf.com] © Mrożonki nie są wskazane dla osób po pięćdziesiątym roku życia [123rf.com]

Mrożone warzywa to łatwy i szybki sposób na przygotowanie posiłku, np. po przyjściu z pracy.

Po 50. roku życia powinniśmy jednak szczególnie uważać na mrożonki. Niektóre zawierają oprócz warzyw również tuczące dodatki - sosy i kremy.

W mieszankach warzyw znajdują się też często ziemniaki, które zostały przed zamrożeniem poddane wstępnej obróbce - ugotowane lub usmażone.

To wpływa na ich kaloryczność. Nie jest korzystne, szczególnie, że wraz z wiekiem metabolizm zwalnia.

Jedząc taką mieszankę możemy narazić się na dodatkowe kilogramy.

/ 5Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce – bób

Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce [123rf.com]
Warzywa, których należy unikać po pięćdziesiątce [123rf.com] © Bób może przyczyniać się do powstawania insulinooporności [123rf.com]

Po pięćdziesiątce warto ograniczyć warzywa o wysokim indeksie glikemicznym. Wśród nich jest m.in. bób gotowany.

Im dłużej będziemy go poddawać obróbce termicznej tym gorzej.

Bobu nie powinny też jeść chorzy na dnę moczanową, ponieważ zawiera on substancje, które zaostrzają objawy tej choroby.

Uważać powinny też osoby przyjmujące leki przeciwdepresyjne z inhibitorami monoaminooksydazy.

Połączenie ich z bobem może doprowadzić do gwałtownego wzrostu ciśnienia krwi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka