Warzywa na raka. Zobacz, które z nich mają działanie antynowotworowe
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda sprawdzili, jakie owoce i warzywa mają antynowotworowe właściwości. Wyłonili 8 gatunków, które najskuteczniej chronią nas przed rakiem. Zobacz, które z nich włączyć do codziennej diety.
W tym artykule:
Chronią przed rakiem
Najlepsze dla naszego organizmu są rośliny zawierające najwięcej antyoksydantów. Cenne są również te o dużej zawartości błonnika, polifenoli i fitosteroli. Hamuję one rozwój komórek rakowych. Co więcej, pobudzają cały system odpornościowy do walki z chorobami.
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda wytypowali owoce i warzywa, które chronią nas najskuteczniej. Przeprowadzili badania na 180 tys. kobiet w wieku od 27 do 59 lat. Trwały one blisko 30 lat. Wyniki ukazały się na łamach "International Journal of Cancer".
Ile powinniśmy jeść?
Według badaczy ważna jest ilość spożywanych owoców i warzyw. Jedna porcja (czyli tyle, ile zmieści się na naszej dłoni) dziennie to zdecydowanie za mało. Minimum stanowią 3 porcje, które zmniejszają ryzyko wystąpienia raka o 14 proc. Przy 5 będzie to już 29 proc., a przy 7 aż 42 proc.
Naukowcy przekonują, że im więcej spożywamy produktów roślinnych, tym lepiej bronimy się przez różnymi formami nowotworów.
Owoce i warzywa działające przeciwnowotworowo
Eksperci sporządzili listę produktów roślinnych, które warto wprowadzić do naszej diety, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia raka. Należą do nich:
- Papryka
- Brukselka
- Białe grejpfruty
- Szpinak
- Jarmuż
- Pomidory
- Pomarańcze
- Arbuz
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.