Warzywa zielone przyczyną Alzheimera? Nadmiar żelaza szkodzi mózgowi człowieka
Szpinak i inne warzywa zasobne w żelazo, sprzyjają rozwijaniu się choroby Alzhemiera – twierdzą naukowcy. Żelazo wpływa na mózg człowieka podobnie jak organiczne substancje na metalowe przedmioty – powoduje ''rdzewienie'' układu nerwowego.
Wcześniejsze badania naukowe wskazały, że osoby z dużym poziomem żelaza oraz amyloidów w organizmie, mają znacznie zwiększone ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych.
Osoby z dużym poziomem amyloidów, lecz małym poziomem żelaza, mają mniejsze ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych i choroby Alzheimera.
Idąc tym tropem, naukowcy postanowili poszukać odpowiedzi na pytanie: Czy pozbycie się dużych ilości żelaza z ludzkiego mózgu, może pomóc w opóźnieniu niekorzystnych zmian w tym organie?
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO dotyczące tego, co zrobić by zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera
Zobacz także: Grupa krwi ma wpływ na wystąpienie poważnych chorób! Sprawdź, na co możesz zachorować
Rozwój choroby Alzheimera
Prowadzący badania dr Scott Ayton z Uniwersytetu w Melbourne powiedział: ''Rdzewienie metalu, które możemy obserwować w środowisku, działa na tej samej zasadzie, co rdzewienie naszych połączeń nerwowych w mózgu”.
Duże natężenie żelaza w organizmie, może powodować duże napięcia w komórkach i tym samym prowadzić do ich obumierania. Naukowcy zamierzają prowadzić 5-letnie badania, w których będą próbowali zmniejszać poziom żelaza i zbadać, jaki to będzie miało wpływ na mózg człowieka.
Dr Ayton powiedział: ''Biorąc pod uwagę nasze wcześniejsze odkrycia, możemy postawić hipotezę, że doprowadzenie do zmniejszenia poziomu żelaza w mózgu, może spowolnić rozwój choroby Alzeimera. Dowiedzieć się tego możemy jednak dopiero po dokładnej analizie tematu, która musi potrwać''.
Żelazo w codziennej diecie
Naukowcy podkreślają jednak, że nie należy rezygnować z diety zasobnej w żelazo. Spożywajmy nadal szpinak, sałatę, kapustę oraz inne warzywa zielone, zasobne w żelazo. Rezygnacja z nich, nie spowoduje, że zmiejszymy ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych i choroby Alzheimera. Dzieje się tak dlatego, że nie każdy zasób spożytego żelaza trafia do naszego mózgu. Rozprzestrzenia się ono po całym organizmie i u każdej osoby jego poziom w mózgu będzie inny.
Dr Ayton dodał: ''Nie mamy jeszcze żadnych dowodów aby stwierdzić, że spożywane w potrawach żelazo i ogólny poziom żelaza we krwi, ma jakikolwiek wpływ na poziom żelaza wystepujący w mózgu człowieka. Dlatego też, nie zalecamy rezygnowanie z diety zasobnej w żelazo”.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO z którego dowiesz się, jak czekolada wpływa na ludzi mózg
Zobacz także:
- Jakiej wody najlepiej używać do mycia dłoni? Badania dały odpowiedź!
- Oto 5 produktów żywnościowych dobrze wpływających na wzrok
- Lubisz pić kawę? Dzięki niej poprawisz swoje sportowe wyniki
- Borelioza chorobą dziedziczną i przenoszoną droga płciową? Niepokojące informacje
- Znasz te alkohole? Są naprawdę "zabójcze"!
Źródła
- dailymail.co.uk