Oto 5 produktów żywnościowych dobrze wpływających na wzrok
Wiele osób ma świadomość, że marchew oraz inne warzywa i owoce w kolorze pomarańczowym, dobrze wpływają na wzrok. Beta-karoten, czyli prowitamina A, która odpowiada za taki kolor owoców i warzyw, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie siatkówki i innych części oka.
Warto jednak wiedzieć, że nie tylko beta-karoten dobrze wpływa na wzrok. Jest kilka innych owoców i warzyw posiadających witaminy i minerały, które warto spożywać w trosce o swoje oczy.
Zobacz także: Zamiast cukru wybierasz słodzik? Sprawdź, co dzieje się z twoim ciałem
Liściaste/zielone warzywa
Sałata, szczypior, kapusta, pietruszka, szpinak – wszystkie te warzywa zawierają dużą ilość luteiny i zeaksantyny, czyli przeciwutleniaczy powodujących obniżenie ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej oraz zaćmy. Potwierdzają to badania zrealizwane przez American Optometric Association. Więcej zielonych warzyw w twojej diecie, z pewnością uczyni ją smaczniejszą i zdrowszą.
Jajka
Żółtko to źródło luteiny i zeaksantyny. Dodatkowo zawiera też cynk, który pomaga zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Informacje te przekazał Paul Dougherty, dyrektor medyczny Dougherty Laser Vision w Los Angeles. Jeśli chcesz mieć lepszy wzrok, jedz jaja codziennie.
Cytrusy i jagody
Owoce te są prawdziwą bombą witaminy C, która powoduje zmniejszanie ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej oraz zaćmy. Witamina C zatem nie tylko zmniejsza ryzyko przeziębienia i wspomaga układ krwionośny, ale również pozytywnie wpływa nasz wzrok!
Migdały
Migdały zmniejszają ryzyko wystapienia chorób serca, obniżają poziom złego cholesterolu oraz wspomagają proces odchudzania. Posiadają też duże ilości witaminy E, która spowalnia degradację plamki żółtej. Około 30 g tych owoców, zapewnia połowę dziennej dawki witaminy E, którą powinniśmy przyjąć.
Zobacz także: Zdrowszy zamiennik dla małej czarnej. Pobudza bez kofeiny
Ryby
Tuńczyk, łosoś, makrela oraz pstrąg, są bogate w DHA, czyli kwas tłuszczowy znajdujący się w siatkówce. Niskie pokłady tego kwasu powodują występowanie zespołu suchego oka. W przypadku ryb, im tłustsza, tym zdrowsza. Tłuszcze zawarte w rybie wpływają bardzo korzystnie na układ krążenia: bronią przed powstawaniem blaszki miażdżycowej, obniżają ciśnienie krwi oraz dbają o właściwe stężenie cholesterolu
Zobacz także:
Największy błąd popełniany podczas odchudzania. Gwarantuje porażkę
Ekspert wyjaśnia, dlaczego szczepimy się na choroby, których nie ma w naszym kraju
Oto co się stanie z twoim ciałem, gdy będziesz jadł cztery migdały dziennie
Wystarczyła jedna paczka żelek. Oto co się stało z dzieckiem naszej redaktorki