Warzywna potrawka z łososiem
Wszelkie potrawy, które zawierają ryby są idealnym rozwiązaniem dla osób, które marzą o zdrowym odżywianiu. Łosoś jest jedną z najcenniejszych ryb. Jego wpływ nie ogranicza się tylko do dostarczania potrzebnych organizmowi białek.
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej,
- 200 g pomidorów cherry,
- 2 garści czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
- 2 kawałki po 200 g filetu z łososia,
- 1/2 cytryny,
- garść świeżej bazylii, posiekanej,
- 12 filetów z sardeli.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do najwyższej temperatury. Ugotuj fasolkę szparagową do miękkości i odcedź. Wrzuć je do głębszej miski razem z pokrojonymi w kostkę pomidorami i oliwkami bez pestek. Polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem oraz posyp bazylią. Umyj filety z łososia i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop rybę cytryną, a następnie posól i popieprz. Możesz też skropić lekko oliwą. Połóż filety na tacy do pieczenia i wsadź rybę do piekarnika. Obok łososia poukładaj sardele i piecz przez 15 minut. Na talerzach rozłóż uprzednio przygotowaną sałatkę, a na wierzch rozłóż upieczone filety.
Komentarz:
Łosoś ma właściwości przeciwzapalne, działa antydepresyjnie, zapobiega anemii i wspomaga prawidłowy rozwój kości, poprawia zdolności umysłowe i pamięć, a także wygładza zmarszczki! Te niesamowite właściwości są w zasięgu naszej ręki, wystarczy tylko regularnie jeść łososia, na przykład w formie pysznej sałatki!
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 356,3 kcal |
Białka | 27,0 g |
Tłuszcze | 24,1 g |
Cholesterol | 77,5 mg |
Węglowodany | 15,2 g |
Błonnik | 7,1 g |
Witamina C | 66,6 mg |
Witamina A | 267,2 µg |