Trwa ładowanie...

Weganie i wegetarianie są bardziej narażeni na udar. Wyniki nowych badań zaskakują

Avatar placeholder
06.09.2019 10:02
123RF Dieta wegańska i wegetariańska zwiększa ryzyko udaru
123RF Dieta wegańska i wegetariańska zwiększa ryzyko udaru

Dieta wegańska i wegetariańska to coraz bardziej popularny sposób żywienia. Wiele osób postrzega takie jedzenie jako zdrowszą alternatywę. Nowe badania wykazały, że weganizm może zwiększać ryzyko udaru.

1. Dieta roślinna może zwiększać ryzyko udaru mózgu

Wyniki nowych badań zaskoczyły naukowców. Zgodnie z ich ustaleniami wegetarianie i weganie są bardziej narażeni na udary. Te informacje z pewnością mogą zaniepokoić.

Dietę bezmięsną uważa się za bezpieczniejszą dla zdrowia. Szczególnie układ sercowo-naczyniowy jest w takiej sytuacji mniej narażony na uszkodzenia, miażdżycę, czy inne niekorzystne zmiany. Jednak zgodnie z tezą opublikowanego w "BMJ" artykułu mózg osób, które stronią od mięsa może być bardziej narażony na udar.

Autorka badania Tammy Tong z Departamentu Zdrowia Uniwersytetu w Oksfordzie przyznaje, że zgodnie z ustaleniami jej zespołu ryzyko chorób serca jest wyraźnie niższe u osób, w których diecie nie ma mięsa. Przekłada się to jednak paradoksalnie na wyższe ryzyko udaru.

Zobacz film: "Prawdziwe zdjęcia ciał po porodzie"

Statystycznie oszacowano, że dieta bezmięsna powoduje 10 razy mniejsze ryzyko chorób serca na każdy 1000 przypadków w ciągu 10 lat. W tym samym czasie, w tej samej populacji dochodzi do trzech udarów.

Wyniki badań opracowano na podstawie badania 48 tys. dorosłych Brytyjczyków. Z tego grona 24,4 tys. jadło mięso, 7,5 tys. jadło ryby. Podczas 20-letnich analiz 2800 osób zachorowało na serce, a 1100 ucierpiało z powodu udaru.

W tym czasie część wegetarian i wegan zaczęła ponownie jeść mięso, ale 73 proc. ankietowanych było wciąż na diecie bezmięsnej. W podsumowaniu stwierdzono, że osoby, które pozostały weganami lub wegetarianami, miały o 20 proc. większe prawodpodobieństwo udaru niż ci, którzy wrócili do jedzenia mięs. Jednak zarazem choroby serca dotykały o 13 proc. rzadziej wegan, wegetarian i osoby zastępujące mięso rybami.

Udary występują statystycznie dużo rzadziej niż zawały, więc ich zwiększona częstotliwość wśród wegan i wegetarian to bardzo interesująca zależność, jak zauważyli autorzy badania.

Podobne rezultaty przynosiły już wcześniejsze eksperymenty. Zauważono, że niski poziom cholesterolu, który jest korzystny w profilaktyce chorób serca, może sprzyjać udarom. Również częste wśród wegan i wegetarian niedobory witaminy B12, witaminy D, aminokwasów i kwasów tłuszczowych mogą przekładać się na zwiększone ryzyko udaru.

Mimo wszystko specjaliści podkreślają, że badania w tym zakresie wymagają pogłębionych analiz i że brak mięsa w diecie niesie dużo więcej korzyści, niż szkód. Dlatego zdaniem Tammy Tong lepiej wstrzymać się przed sięgnięciem po soczysty stek albo burgera, nawet po przeczytaniu najnowszych wyników badań.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze