Wegański omlet
To nieprawda, że do wykonania omletu konieczne są jajka. Przepis wegański na omlet pozwala je zastąpić innymi składnikami, które powodują, że omlet jest zarówno smaczny, jak i łatwy do przygotowania – podczas pieczenia na patelni masa nie rozpada się na kawałki.
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych, mogą być także 4 zboża,
- pół cebuli,
- 3 łyżki mąki (do wyboru pszenna bądź owsiana),
- dwie duże łyżki wody gazowanej,
- szklanka mrożonego szpinaku,
- oliwa z oliwek lub olej,
- przyprawy: sól, pieprz.
Sposoby przygotowania:
Płatki owsiane zalewamy gorącą przegotowaną wodą, przykrywamy je małym talerzykiem i odstawiamy na kilka minut. Po upływie 5 minut odcedzamy z płatków wodę, która pozostała. Następnie mąkę wraz z połową przygotowanych płatków miksujemy, dodając przy tym dwie stołowe łyżki wody gazowanej. Połowę cebuli kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy ją do mąki, dodając przy tym pozostałą część płatków owsianych oraz przyprawy.
Gdy masa będzie już jednolita, wówczas wszystko wylewamy na przygotowaną i rozgrzaną patelnię. Niezwykle ważne jest to, by masa była rozlana równomiernie, dlatego trzeba mieć w pogotowiu drewnianą łyżkę, aby w razie konieczności rozprowadzić masę. Omlet należy smażyć z obu stron. Musimy przewracać go na drugą stronę niezwykle ostrożnie, by masa nie rozpadła się.
Podczas gdy omlet będzie się smażył, możemy zająć się szpinakiem. Szpinak zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy go pieprzem i solą. Przez kilka minut dusimy go pod przykryciem. Usmażony omlet przekładamy z patelni na talerz. Danie smarujemy z wierzchu przygotowaną masą szpinakową. Omlet możemy podawać z pokrojonym w plasterki pomidorem bądź ziarnami słonecznika.