Wegetarianie rzadziej chorują na serce
Dieta wegetariańska zdobywa sobie w naszym kraju coraz szersze grono zwolenników. Z punktu widzenia zdrowotnego jest to dobre zjawisko, ponieważ ten sposób odżywiania chroni organizm przed wieloma dolegliwościami, np. przed chorobami serca.
Według Uniwersytetu w Oxfordzie, ryzyko hospitalizacji lub śmierci z powodu chorób serca jest u wegetarian o 32% niższe niż u osób jadających mięso i ryby.
1. W Polsce to poważny problem
Choroby układu krążenia stanowią dla Polaków poważne zagrożenie już od ponad 50 lat. Szacuje się, że w dzisiejszych czasach są one odpowiedzialne aż za 45,6 proc. wszystkich zgonów, co czyni je bezapelacyjnym liderem wśród przyczyn śmiertelności w naszym kraju.
Współczynnik zgonów w wyniku chorób sercowo-naczyniowych wyniósł ok. 421 na 100 tys. populacji i był wyższy u kobiet, niż u mężczyzn, a także u mieszkańców wsi, aniżeli u mieszkańców miast.
Warto wiedzieć, że choroby serca w naszym kraju są znacznie częstszą przyczyną zgonów, aniżeli przeciętnie w Unii Europejskiej. Jasno więc widać, że mamy na tym polu wiele do nadrobienia – jeśli tego nie zrobimy, to w 2020 roku liczba zgonów w wyniku zachorowań może przekroczyć 200 tys.!
2. Wegetarianie chorują rzadziej
Tak duży problem z zapadalnością na choroby układu sercowo-naczyniowego w naszym kraju sprawia, że coraz głośniej mówi się o zbawiennym wpływie diety wegetariańskiej na ludzkie serce. Dowodem tego są liczne badania naukowe, przeprowadzane w wielu rejonach świata, na najbardziej prestiżowych uczelniach.
Jedno z nich pochodzi z Uniwersytetu Oksfordzkiego i zostało przeprowadzone pod kierownictwem Dr Francesci Crowe. Brało w nim udział blisko 45 tysięcy ochotników, „zrekrutowanych” w latach dziewięćdziesiątych. Mieli oni za zadanie wypełnić szczegółowe kwestionariusze dotyczące stanu zdrowia i trybu życia. Blisko połowie z nich wykonano podstawowe badania, tj. pomiary ciśnienia, a także oznaczanie poziomu cholesterolu.
Losy wszystkich badanych osób śledzono do 2009 roku. Przez ten czas odnotowano 169 zgonów oraz 1066 hospitalizacji z powodu chorób serca. Po przejrzeniu szpitalnych danych (historii chorób, aktów zgonu) naukowcy doszli do wniosku, że częściej wymieniano w nich nazwiska osób niebędących wegetarianami.
3. Dlaczego tak jest?
Tak drastyczne obniżenie ryzyka zachorowania na dolegliwości układu sercowo-naczyniowego u wegetarian, z całą pewnością wiąże się z ograniczeniem spożywania nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Zamiast tego, jarosze przyswajają zdrowe tłuszcze nienasycone, obecne w wielu roślinach i olejach roślinnych.
Jeśli jednak jesteś typowym mięsożercą i nie chcesz rezygnować z jedzenia mięsa, staraj się wybierać chudy drób. Do zdrowej diety dodaj produkty zawierające sterole roślinne, których regularne spożywanie pomoże obniżyć zły cholesterol aż o 7-12,5 proc.
Artykuł zewnętrzny