Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Wegetariańskie krokiety
Krokiety nie zawsze muszą kojarzyć się tylko z kapustą czy mięsem. Innym sposobem na tego typu danie są krokiety wegetariańskie, których farsz stanowią warzywa. Proponujemy farsz z pieczarek, papryki i puszkowanej kukurydzy, ale kucharzy ogranicza wyłącznie wyobraźnia i kulinarne upodobania.
Składniki:
- 2 jaja,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki,
- olej do smażenia.
Składniki na farsz :
- Pieczarki (500 g),
- 2/3 papryki,
- 1 puszka kukurydzy.
Sposób przygotowania :
Na początku zmiksuj jaja , mleko, wodę oraz mąkę. Rozgrzej olej na patelni i wlewaj masę. Usmaż naleśniki. Pokrój paprykę i pieczarki, po czym podsmaż je na rozgrzanej patelni. Do naleśników włóż farsz (podsmażoną paprykę i pieczarki, a także kukurydzę). Naleśniki złóż w kopertę i podsmaż je na patelni. Pamiętaj, by przed smażeniem obtoczyć naleśniki w jajku i bułce tartej.
Kalorie | 304,7 kcal |
---|---|
Białko | 15,5 g |
Tłuszcz | 10,3 g |
Cholesterol | 92,5 mg |
Węglowodany | 44,9 g |
Błonnik | 7,6 g |
Witamina C | 83,0 mg |
Witamina A | 363,0 µg |