Wielkanocny przysmak. Taki omijaj z daleka

Wielkanocny pasztet to jedno z najpopularniejszych dań na świątecznym stole. Niestety ten kupowany w sklepie często zawiera mnóstwo konserwantów i chemicznych dodatków. W dodatku WHO zaklasyfikowano przetworzone mięso jako rakotwórczy czynnik.

Pasztet wielkanocny lepiej przygotować samodzielnie w domuPasztet wielkanocny lepiej przygotować samodzielnie w domu
Źródło zdjęć: © East News
Kamil S. Sikora

Wielkanocny pasztet może być szkodliwy

Obok jajek faszerowanych, białego barszczu czy babki cytrynowej, bardzo często na wielkanocnych stołach pojawia się pasztet. Ten uwielbiany przez wielu Polaków przysmak należy niestety do przetworzonych produktów mięsnych. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) tego typu żywność, podobnie jak substancje obecne w papierosach czy azbest - są szkodliwe dla zdrowia i mogą przyczynić się do zachorowania na niektóre nowotwory.

Według ekspertów, osoby jedzące w ciągu każdego dnia dwa plasterki (50 g) przetworzonego mięsa są o 18 proc. bardziej narażone na rozwój raka jelita grubego, w porównaniu z osobami, które nie sięgają po takie produkty.

Do produkcji przetworzonego mięsa używa się nie tylko znacznej ilości soli, która nie bez powodu jest potocznie nazywana "białą śmiercią". W kupczych pasztetach możemy często znaleźć wiele sztucznych substancji mających na celu poprawić ich smak zapach i kolor oraz wydłużyć termin przydatności do spożycia.

Dlatego chcąc uniknąć obecności szkodliwych substancji, świąteczny pasztet najlepiej przygotować samodzielnie w domu według tradycyjnego przepisu.

Czy czerwone mięso jest niebezpieczne?

W trosce o nasze zdrowie powinniśmy uważać nie tylko przetworzone produkty mięsne, ale także na czerwone mięso, czyli wieprzowinę, dziczyznę, cielęcinę czy wołowinę. WHO podkreśla, że wprawdzie ten rodzaj mięsa wykazuje prozdrowotne właściwości, ale jego regularne spożywanie w nadmiernych ilościach może sprzyjać rozwojowi nowotworu trzustki, jelita grubego i prostaty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka