Wino chroni przed chorobami serca? Ekspert zaleca jednak picie tego bezalkoholowego
Czerwone i białe wino pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Z najnowszych badań wynika, że to własnie te napoje chronią serce przed poważną chrobą wieńcową.
1. Dlaczego warto pić wino?
Z przeprowadzonych badań wynika, że czerwone i białe wino może ochronić ludzi przed chorobami serca. Może mieć też pozytywny wpływ na tętnice dzięki składnikom odżywczym, które są zawarte w winogronach. Według ekspertów kluczowymi składnikami są polifenole.
Czerwone wino jest również bogatym źródłem katechiny, substancji, która należy do grupy flawonoidów. Zwalcza ona wolne rodniki, czyli aktywne chemicznie fragmenty cząsteczek, które mogą mieć wpływ na rozwój choroby wieńcowej.
Białe wino także wspomaga serce. Przeciwutleniacze zawarte w białym winie pomagają w zwiększeniu wydolności pracy tego narządu. Zapobiegają zatorom w tętnicach i zmniejszają ryzyko chorób serca.
Dr Rudolph Schutte z Anglia Ruskin University doszedł do wniosku, że picie wina korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca po porównaniu wskaźników zachorowań u 446 000 osób, których dane są przechowywane w bazie danych UK Bio-bank.
- Istnieje niezaprzeczalny ochronny związek między chorobą wieńcową serca a spożywaniem zarówno czerwonego, jak i białego wina. Jednak nie widać tego w przypadku innych chorób sercowo-naczyniowych. Ten związek jest również widoczny w przypadku wina bezalkoholowego, co sugeruje, że korzyści wynikają z polifenoli w winie, a nie z alkoholu - dodał.
Dr Schutte poinformował na British Science Festival, że wytyczne NHS dopuszczające spożywanie 14 jednostek alkoholu tygodniowo nie są bezpieczne, ponieważ każda ilość alkoholu może uszkodzić serce. Dlatego ekspert radzi, aby wybierać wina bezalkoholowe. Pamiętać należy również, że alkohol zwiększa ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, w tym raka wątroby, trzustki czy żołądka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl