Witamina E poprawia pamięć!

Według najnowszych wyników badań, zwiększony poziom wszystkich związków chemicznych wchodzących w skład witaminy E w organizmie ogranicza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym wieku. Odkrycie to sugeruje, że odpowiednia suplementacja witaminy E może zapobiec pogorszeniu się funkcji poznawczych, które nasila się wraz z wiekiem.

Witamina E poprawia pamięć!Witamina E poprawia pamięć!
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa LifeSupercharger / <a target="_blank" href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>

Badania nad właściwościami witaminy E

Witamina E nazywana jest "witaminą młodości". To grupa ośmiu naturalnych składników. Większość badań związanych z chorobą Alzheimera skupia się na jednym z komponentów witaminy E – tokoferolu. Niektórzy naukowcy podejrzewali jednak, że wszystkie związki chemiczne wchodzące w skład witaminy E mogą mieć wpływ na rozwój choroby. Badania nad właściwościami ochronnymi witaminy E przeprowadzono w Sztokholmie, a dokonali tego naukowcy szwedzcy w połączeniu z badaczami z Włoch.

Do badań naukowcy zebrali grupę 232 osób biorących udział w ogólnokrajowym badaniu dotyczącym starzenia się i demencji. Wszyscy uczestnicy badania mieli ponad 80 lat. U początku testów nie zaobserwowano u nich objawów demencji starczej. Po sześciu latach w grupie badanych zdiagnozowano 57 przypadków choroby Alzheimera.

W celu określenia poziomu wszystkich związków chemicznych wchodzących w skład witaminy E w organizmie, badanym pobrano krew na początku i przy końcu badań. Następnie porównano stan zdrowotny osób z wysokim poziomem witaminy E we krwi z osobami, u których stężenie substancji było niskie. Chciano w ten sposób sprawdzić, czy zawartość witaminy ma związek z demencją starczą.

Witamina E a demencja starcza

W wyniku analizy okazało się, że wyższy poziom wszystkich związków będących składnikami witaminy E przyczynia się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia demencji starczej. Wziąwszy pod uwagę inne czynniki mogące wpływać na wynik badań, naukowcy oszacowali, że witamina E może obniżyć ryzyko otępienia starczego o 45-50 proc., w zależności od tego, który składnik witaminy ma największe stężenie we krwi.

Naukowcy twierdzą, że ochronne działanie witaminy E jest skutkiem połączenia właściwości różnych jej form. Tokoferol nie jest jedynym aktywnym związkiem w tej grupie. Wyłączna suplementacja tej formy witaminy E nie jest więc uzasadniona. Zasadność zażywania tokoferolu jest tym bardziej podważana, iż inne niedawno przeprowadzone badanie wykazało, że wysoka dawka tej substancji może być szkodliwa, a nawet śmiertelna.

Takie odkrycie podkreśla potrzebę zbalansowanej suplementacji diety. Warto jest wzbogacać dietę o witaminy i inne składniki odżywcze. Dotyczy to szczególnie osób starszych, które znajdują się w zwiększonej grupie ryzyka różnorodnych chorób. Należy pamiętać jednak, aby zachować przy tym zdrowy rozsądek.

Gdzie znajdziemy witaminę E? Najwięcej znajduje się jej w oleju słonecznikowym, rybach, drobiu, migdałach i orzechach laskowych, mleku i jego przetworach oraz warzywach takich jak, np. szpinak, papryka, pomidory, brokuły.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka