Źródła witaminy E 

Witamina E, inaczej tokoferol, jest przeciwutleniaczem. Odpowiada głównie za ochronę organizmu, chroni płuca i inne komórki przed uszkodzeniem. Witamina E uczestniczy też w procesie wytwarzania czerwonych krwinek oraz zapobiega nowotworom.

Źródła witaminy EŹródła witaminy E

Źródła witaminy E w pokarmach

Tokoferol pełni również bardzo istotną rolę w sprawnym funkcjonowaniu układu rozrodczego i wzmacnianiu odporności organizmu.

Organizm ludzki nie jest w stanie sam produkować witaminy E, dlatego musi być ona dostarczana w pożywieniu.

Główne źródła witaminy E, to:

Fakty o zdrowiu - Witamina E zmniejsza guzy nowotworowe

Zjadając łyżkę stołową jednego z tych olejów lub małą garść orzechów laskowych czy migdałów, połowa dziennego zapotrzebowania na witaminę E dla dorosłego człowieka jest zaspokojona. Ryzyko niedoboru witaminy E jest więc minimalne. Pokarmy bogate w witaminę E (zawartość witaminy E w mg na 100 g):

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E

  • niemowlęta – 4 mg;
  • dzieci od 1 do 3 lat – 6 mg;
  • dzieci od 4 do 6 lat – 7,5 mg;
  • dzieci od 7 do 9 lat – 9 mg;
  • dzieci od 10 do 12 lat – 11 mg;
  • młodzież od 13 do 19 lat – 12 mg;
  • dorosła kobieta – 12 mg;
  • dorosły mężczyzna – 12 mg;
  • osoby starsze, po 75. roku życia – 20-50 mg;
  • kobieta ciężarna – 12 mg;
  • kobieta karmiąca – 12 mg.

Dlaczego witamina E jest tak ważna dla organizmu?

Witamina E często nazywana jest "witaminą młodości". Nie tylko bowiem chroni nasze komórki przed uszkodzeniami i chorobami, ale także opóźnia ich starzenie. Kiedy w organizmie jej brakuje, skóra szybciej zaczyna się starzeć, staje się sucha i zrogowaciała. Objawy niedoboru tej cennej witaminy są jednak widoczne nie tylko na skórze.

Gdy jej brakuje, mogą pojawić się problemy z pracą mózgu, zapamiętywaniem i koncentracją. Nie trudno o obniżenie nastroju oraz przemęczenie i rozdrażnienie. Skutkiem niedoboru witaminy E jest także anemia, ból stawów, pogorszenie stanu zębów oraz nadmierne wypadanie włosów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka