3 z 7Kawa z żołędzi
Jeszcze na przełomie XIX i XX wieku napój ten pito dość często. Mimo że nie zawiera kofeiny, obok kawy zbożowej, był dość znanym i lubianym zamiennikiem klasycznej kawy. Dziś o nim zapomniano, zupełnie niesłusznie.
Kawa żołędziowa to nie tylko doskonały smak i zapach. To także zastrzyk energii w postaci węglowodanów. Zaletą jest duża zawartość potasu – aż ok. 700 mg na 100 g. Jeśli więc, ze względu na nadciśnienie bądź inną chorobę serca nie możesz pić kawy, spróbuj żołędziówki. Napój ten dostarczy także magnezu.
Dzięki zawartości witamin i minerałów, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, powinny ją pić osoby z celiakią. Zasługuje też na uwagę kobiet w ciąży – to dzięki dużej ilości kwasu foliowego.
Choć kawę można podawać dzieciom, nie powinny jej pić małe niejadki. Napój jest bardzo sycący i może przyczynić się do utraty apetytu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Czy prywatna opieka medyczna zawsze jest lepsza?