6 z 7Nalewka z żołędzi
Nieżyt żołądka, kłopoty z trawieniem oraz nieprawidłowa praca jelit – jeśli cierpisz na którą kolwiek przypadłość - wypróbuj nalewkę z żołędzi. Łagodzi ona stany zapalne i wspomaga proces trawienia. Jak przygotować nalewkę żołędziową?
Składniki:
- kawa żołędziowa,
- cukier,
- soda,
- cukier wanilinowy,
- spirytus.
Kawę zalej wrzątkiem i parz ok. 40 min., przecedź. Do napoju dodaj dowolną ilość cukru, szczypetę sody oraz szczyptę cukru wanilionowego i wystudź. Następnie wszystko wymieszaj ze spirytusem – dowolną jego ilością. Rozlej do butelek i zamknij. Można pić po ok. 6 tygodniach w umiarkowanych ilościach. Najlepiej 25 ml dziennie.
Przeczytaj także: Sygnały, że twoje hormony szaleją