Właściwości brokułów

Warzywa to kluczowa część zdrowej diety, a jednak są przez Polaków spożywane stosunkowo rzadko. Przeciętny Polak spożywa 110 kg warzyw i owoców rocznie. Daleko nam do średniej europejskiej, która wynosi 250 kg rocznie na mieszkańca, nie wspominając o rekordzistach, mieszkańcach Grecji, gdzie zjada się 400 kg jarzyn. Jednym z najlepszych wyborów, jakiego możemy dokonać, mając do wyboru dostępne na naszym rynku warzywa, jest brokuł. Ma on mało kalorii (33 kcal w 100 g), a jednocześnie zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Co warto wiedzieć na jego temat?

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123 rf

/ 4Składniki odżywcze

100 gramów brokułów dostarcza organizmowi ponad 50 miligramów witaminy C, około 1,200 jednostek międzynarodowych witaminy A, 110 mikrogramów witaminy K oraz niewielkie ilości witamin z grupy B i witaminy E. Brokuły są również bogate w minerały, łącznie z wapniem (31 miligramów na porcję) oraz potasem (229 miligramów). Zawarte są w nich również magnez, fosfor i nieco cynku z żelazem.

/ 4Błonnik

Obraz
© Źródło 123 rf

Brokuł zawiera obie formy błonnika pokarmowego – rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Pierwszy z nich zapewnia uczucie sytości, drugi zaś zwiększają masę stolca, poprawiają pracę jelit i ułatwia wypróżnienie. Dieta bogata w błonnik pomaga obniżyć stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.Porcja o wielkości pół kubka zawiera 2,4 g obu rodzajów błonnika.

/ 4Fitozwiązki

Obraz
© Źródło: 123 rf

Brokuł zawiera wiele fitozwiązków, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Jeden z nich, nazywany w skrócie DIM, ma silne właściwości przeciwnowotworowe. Związki glukozynolanów w wyniku przemian biochemicznych ulegają rozpadowi do sulforafanu. Jest to substancja która ma działanie przeciwkancerogenne i obniża reaktywność związków toksycznych.

/ 4Zwiększenie spożycia warzyw

Obraz
© Źródło: 123 rf

Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi zdrowego żywienia, powinniśmy spożywać każdego dnia około 500 gramów warzyw (jeśli dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000 kcal). Dodatkowa porcja brokułów w menu pomoże osiągnąć ten cel. Sięgaj po świeże, surowe brokuły, które są dobrym dodatkiem do sałatek, zup czy dań jednogarnkowych. Surowy brokuł jest też świetną przekąską, a jego różyczki można serwować z hummusem bądź dipem na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli smak surowych brokułów jest dla ciebie nieprzekonujący, można go ugotować na parze lub w sposób tradycyjny.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka