- mgr Marianna Hall
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Właściwości brokułów
Warzywa to kluczowa część zdrowej diety, a jednak są przez Polaków spożywane stosunkowo rzadko. Przeciętny Polak spożywa 110 kg warzyw i owoców rocznie. Daleko nam do średniej europejskiej, która wynosi 250 kg rocznie na mieszkańca, nie wspominając o rekordzistach, mieszkańcach Grecji, gdzie zjada się 400 kg jarzyn. Jednym z najlepszych wyborów, jakiego możemy dokonać, mając do wyboru dostępne na naszym rynku warzywa, jest brokuł. Ma on mało kalorii (33 kcal w 100 g), a jednocześnie zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Co warto wiedzieć na jego temat?
Składniki odżywcze
100 gramów brokułów dostarcza organizmowi ponad 50 miligramów witaminy C, około 1,200 jednostek międzynarodowych witaminy A, 110 mikrogramów witaminy K oraz niewielkie ilości witamin z grupy B i witaminy E. Brokuły są również bogate w minerały, łącznie z wapniem (31 miligramów na porcję) oraz potasem (229 miligramów). Zawarte są w nich również magnez, fosfor i nieco cynku z żelazem.
Błonnik
Brokuł zawiera obie formy błonnika pokarmowego – rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Pierwszy z nich zapewnia uczucie sytości, drugi zaś zwiększają masę stolca, poprawiają pracę jelit i ułatwia wypróżnienie. Dieta bogata w błonnik pomaga obniżyć stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.Porcja o wielkości pół kubka zawiera 2,4 g obu rodzajów błonnika.
Fitozwiązki
Brokuł zawiera wiele fitozwiązków, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Jeden z nich, nazywany w skrócie DIM, ma silne właściwości przeciwnowotworowe. Związki glukozynolanów w wyniku przemian biochemicznych ulegają rozpadowi do sulforafanu. Jest to substancja która ma działanie przeciwkancerogenne i obniża reaktywność związków toksycznych.
Zwiększenie spożycia warzyw
Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi zdrowego żywienia, powinniśmy spożywać każdego dnia około 500 gramów warzyw (jeśli dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000 kcal). Dodatkowa porcja brokułów w menu pomoże osiągnąć ten cel. Sięgaj po świeże, surowe brokuły, które są dobrym dodatkiem do sałatek, zup czy dań jednogarnkowych. Surowy brokuł jest też świetną przekąską, a jego różyczki można serwować z hummusem bądź dipem na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli smak surowych brokułów jest dla ciebie nieprzekonujący, można go ugotować na parze lub w sposób tradycyjny.