Właściwości kwasu chlebowego. Zobacz, jak go przygotować
1 z 6Zdrowy produkt domowy
Z wyglądu przypomina piwo, ale smakuje zupełnie inaczej. Kwas chlebowy jest słodko-kwaśny i pachnie słodem. W przeciwieństwie do warzenia piwa, przygotowuje się go szybko i sprawnie. Warto to robić szczególnie wiosną i latem - napój orzeźwia i gasi pragnienie. Ale nie tylko.
Kwas chlebowy ma wiele właściwości zdrowotnych. Składniki mineralne i witaminy w nim zawarte wspomagają leczenie dolegliwości, takich schorzeń, jak osteoporoza, cukrzyca, stwardnienie tętnic, hemoroidy, schorzenia jelit, choroba Parkinsona, a także grzybica.
Niestety, kwas chlebowy dostępny w sklepie to często napój gazowany o smaku chleba. W składzie znajdziemy: wodę, cukier, dwutlenek węgla, benzoesan sodu (E 211), kwas cytrynowy (E 330), sorbinian potasu (E 202) i inne ulepszacze. Dlatego lepiej przygotować go w domu. Przepis jest bardzo prosty.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Nie wyrzucaj do kosza. Jej zapach odstraszy insekty z kuchni