5 z 6Przepis na kwas chlebowy
Jak przygotować napój chlebowy w domu? Potrzebny będzie naturalny zakwas żytni oraz woda, miód, drożdże i nieco cukru.
Chleb należy pokroić w kostkę i piec w piekarniku aż się zarumieni. Po tym czasie trzeba go wyjąć, wystudzić, zalać ciepłą wodą i odstawić na 3 godz.
Cukier, miód i drożdże rozpuść w letniej wodzie i dodaj do chleba, dobrze wymieszaj. Całość odstaw na dobę w zacienionym, ale nie zimnym miejscu.
Po 24 godz. przecedź roztwór i przelej do butelek, dodaj kilka rodzynek, przelej do butelek, ale nie zakręcaj mocno. Postaw je w chłodnym miejscu i poczekaj 3 dni. Zakwas będzie gotowy.
Zobacz także: Chronią przed chorobą Parkinsona. Najlepsze są dwa gatunki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.