Drożdże - skład, suplement diety, napój, cukier
Drożdże są tanie i powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Zawierają wiele cennych dla zdrowia składników, m.in. witaminy z grupy B oraz cynk i fosfor.
Drożdże piekarnicze (Saccharomyces cerevisiae) to jednokomórkowe grzyby. Wykorzystywane były już w starożytności. Wierzono bowiem, że wzmacniają i odżywiają organizm.
1. Skład drożdży
Drożdże obfitują w wiele cennych dla zdrowia i urody składników. Obecne są w nich witaminy z grupy B, które wpływają na lepsze samopoczucie i poprawiają zdolności intelektualne.
W drożdżach znajdziesz także biotynę. Dzięki niej skóra staje się bardziej jędrna i zdrowa (minimalizuje wypryski i stany zapalne).
Na jej stan pozytywnie wpływa również będący składnikiem drożdży cynk. Pierwiastek ten znacząco podnosi odporność organizmu i łagodzi objawy chorób autoimmunologicznych, jak również pobudza pracę trzustki, wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy, chroni plamkę żółtą przed zwyrodnieniem, uzupełnia terapię depresji i schizofrenii. Cynk wpływa pozytywnie na kondycję włosów i paznokci.
Przeczytaj koniecznie
Drożdże to źródło selenu, którego niedobór może przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia i problemów z płodnością. Wiele w nich ponadto łatwo przyswajalnego białka.
2. Suplement diety
Te jednokomórkowe grzyby od wielu lat są z powodzeniem wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym. Stosuje się je do produkcji niektórych leków.
Od kilku lat drożdże wchodzą również w skład niektórych preparatów witaminowych. Można je kupić w aptece, najczęściej w formie tabletek (czasem są wzbogacane ziołami). Ich stosowanie zaleca się osobom z problemem przetłuszczającej się skóry i włosów.
3. Napój z drożdży
Drożdże znane był już w starożytności. Hipokrates zalecał stosowanie ich, by wzmocnić i odżywić organizm, a także oczyścić jelita.
Jego przygotowanie jest banalnie proste: wystarczy zalać pokruszone drożdże wrzątkiem lub gorącym mlekiem, a następnie dobrze wymieszać. Gdy napój z drożdży ostygnie, jest gotowy do wypicia.
Dlaczego nie można jeść surowych drożdży? Otóż spożywane w ten sposób mogą negatywnie wpłynąć na florę bakteryjną naszych jelit.
4. Smak napoju drożdżowego
Niektóre przepisy sugerują, by smak napoju drożdżowego poprawić cukrem, miodem lub sokiem owocowym. Niestety, choć może stanie się on nieco smaczniejszy, to jego właściwości prozdrowotne zostaną ograniczone. A to one są tu najważniejsze. Dzieje się tak, gdyż niektóre cukry proste (m.in. glukoza i fruktoza) wiążą składniki mineralne (np. selen, cynk, żelazo) w postać nieprzyswajalną dla ludzkiego organizmu.
Z tego samego powodu godzinę przed i po wypiciu napoju drożdżowego nie należy jeść słodyczy. Kuracji tego typu nie powinno się stosować w sposób ciągły dłużej niż trzy miesiące.
Przepisów na napój drożdżowy jest całe mnóstwo, bo grono jego zwolenników nieustannie się powiększa. I trudno się temu dziwić, skoro tak wiele osób zauważa pozytywne efekty terapii.