- dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Właściwości lecznicze kadi patta, czyli liści curry
Kadi patta najbardziej aromatyczne są zaraz po zerwaniu. Mają ostry, sosnowo-cytrynowy zapach. Można wyczuć w nich także nutę mandarynki. Po wysuszeniu tracą intensywność. Można je stosować w całości, zgniatać oraz siekać.
Liście curry zawierają wiele olejków eterycznych. Są źródłem witamin A i C, dlatego pomogą w walce z katarem, kaszlem lub zapaleniem zatok. W składzie znajdziemy też składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo oraz błonnik.
Leczenie anemii
Liście curry są źródłem żelaza, pomagają więc w leczeniu anemii związanej z niedoborem tego pierwiastka. Kadi patta zawiera również kwas foliowy, który jest odpowiedzialny za przedostawanie się żelaza do krwi. Dzięki temu jest lepiej wchłaniane przez organizm. Dodawanie listków curry do potraw znacznie ułatwi leczenie anemii oraz zwiększy poziom hemoglobiny.
Ochrona wątroby
Spożywanie alkoholu niszczy wątrobę, dlatego też ważna jest jej ochrona przed tym niszczącym składnikiem diety. W diecie osób pijących często alkohol powinny znaleźć właśnie liście curry. Udowodniono, że dzięki nim wątroba chroniona jest przed działaniem szkodliwych toksyn.
Utrzymanie poziomu glukozy we krwi w normie
Liście curry poprzez wpływ na aktywność insuliny, obniżają poziom glukozy we krwi. Stosowane do dań poprawiają także trawienie oraz hamują wchłanianie tłuszczu. Właśnie dlatego kadi patta są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę. Najwięcej właściwości mają świeżo zebrane liście.
Ochrona przed chorobami serca
Kadi patta są skarbnicą antyoksydantów, które chronią organizm przed wpływem wolnych rodników. Dzięki swoim właściwościom zwiększają także ilość dobrego cholesterolu, co obniża ryzyko chorób serca. Liście curry chronią także przed miażdżycą tętnic.
Właściwości przeczyszczające
Spożywanie liści curry pomaga w procesie trawienia, jednak może także powodować wzdęcia. Dzięki łagodnym właściwościom przeczyszczającym, liście poprawiają regularność wypróżnień. Działają detoksykująco. Wypłukują sól z organizmu oraz usuwają toksyny.
Liście curry pomogą także w walce z biegunką oraz chorobami skóry, ponieważ wykazują właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne.
Zmniejszenie skutków chemioterapii
Kadi patta łagodzi skutki chemioterapii oraz radioterapii. Dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym ochrania komórki szpiku kostnego Liście curry mogą być przyjmowane również profilaktycznie. Istnieją hipotezy, że stosowanie ich w codziennej diecie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.