Właściwości moreli. Sprawdź, dlaczego warto jeść je codziennie (WIDEO)
Są mniej popularne niż brzoskwinie i nektarynki, ale to nie oznacza, że mają mniej wartości odżywczych. Morele są pełne witamin i składników mineralnych. Okazuje się, że wystarczy jeść trzy sztuki każdego dnia, żeby dostarczyć sobie odpowiednią dawkę ważnej witaminy.
Obejrzyj wideo i sprawdź, o jaki składnik chodzi. Smaczne i zdrowe morele zamiast słońca. Morele pochodza z Chin - uprawiano je już cztery tysiące lat temu. To roślina wieloletnia należaca do rodziny różowatych. W tym gronie znajdują się również bardziej popularne kuzynki moreli: brzoskwinie i śliwki.
Morele swoją słoneczną barwę zawdzięczają beta karotenowi, który hamuje utlenianie cholesteralu w naszej krwi. Zapobiega chorobom serca i pozytywnie wpływa na serce. Wystarczy zjeść trzy morele dziennie, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią dawkę beta karotenu.
Ale to nie wszystko... morele zawierają potas, odpowiedzialny za regulowani ciśnienia we krwi i pracę nerek. W owocach tych znajdują się żelazo, wapń, fosfor. Bogate są również w witaminy PP, B i C oraz błonnik. Dobra informacja dla osób dbających o dietę - świeże morele są niskokaloryczne.
Gorzka pestka moreli ma z kolei zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Zawiera amidgalinę (witaminę B17), która według swoich zwolenników ma właściwości antynowotworowe. Morele suszone mają działanie zasadotwórcze i działają na nadkwasotę.
Są bogate w witaminę C, która zmniejsza ryzyko przeziębień, wpływa na układ sercowo-naczyniowy i chroni nas przed miażdżycą. Uwaga! Pamiętajmy o umiarze. Nie powinnyśmy jeść moreli w zbyt dużych ilościach. Mają wtedy działanie przeczyszczające.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.