- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Właściwości zdrowotne kminku
Kminek jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Równie chętnie jak w Polsce uprawiany jest w Ameryce Północnej i Afryce, chociaż prawdziwą furorę robi w Azji Mniejszej, gdzie od wieków stosowany jest w kuchni i lecznictwie.
Jednak to właśnie my, obok Węgier i Holandii, zajmujemy się eksportem tych aromatycznych ziarenek na największą skalę.
Doceniamy je nie tylko ze względu na walory kulinarne. Choć kminek nadaje charakterystycznego smaku wielu często goszczącym na polskich stołach potrawom – od wędlin i mięs począwszy, na kapuśniaku i barszczu skończywszy – najbardziej liczą się jego właściwości prozdrowotne.
Oto, dlaczego warto włączyć go do diety.
Zobacz także: Ziola na niestrawność. Usprawniają pracę jelit i żołądka
Poprawia trawienie
To chyba jedna z najbardziej znanych właściwości kminku, który od dawna bardzo chętnie wykorzystywano jako lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zioło działa przeciwskurczowo i łagodzi nieprzyjemne wzdęcia. Zawarty w nim aldehyd kuminowy, który nadaje ziarenkom charakterystyczny aromat, aktywizuje gruczoły ślinowe, co ułatwia trawienie.
Istotny jest także związek o nazwie tymol, który stymuluje produkcję kwasów, żółci i enzymów odpowiedzialnych za trawienie pokarmu w jelitach. Kminek podany w postaci naparu łagodzi bóle brzucha. Dzieje się tak za sprawą olejków eterycznych, magnezu i sodu.
Regularne jedzenie kminku chroni przed zaparciami – jedną z głównych przyczyn hemoroidów. Ze względu na obecność błonnika, rozpuszcza złogi i działa jak naturalny środek przeczyszczający, a w dodatku wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, chroniąc zarówno górny, jak i dolny odcinek przewodu pokarmowego przed infekcjami.
Łagodzenie infekcji układu oddechowego
Dzięki działającym dezynfekująco olejkom eterycznym kminek jest naturalnym środkiem uśmierzającym dolegliwości związane z astmą i zapaleniem oskrzeli. Ziarenka działają wykrztuśnie, rozrzedzając zalegający w drogach oddechowych śluz i ułatwiając pozbycie się wydzieliny z organizmu.
Po kminek warto sięgnąć także podczas przeziębienia. Hamuje odruch suchego kaszlu, a za sprawą witaminy C i żelaza pobudza do pracy układ odpornościowy.
Stymuluje produkcję mleka
Tymol zwiększa ilość produkowanego mleka, dlatego kminek bywa zalecany kobietom karmiącym piersią. Dla świeżo upieczonych mam, a także dla kobiet w trakcie menstruacji jest to doskonałe źródło żelaza, na którego niedobór są one narażone w szczególnym stopniu.
Ilość tego pierwiastka w 100 gramach zioła pięciokrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej. Dlatego kminek uchodzi za świetne lekarstwo na anemię.
Poprawia jednocześnie dotlenienie wszystkich tkanek i narządów, w tym mózgu, co przekłada się na poprawę pamięci i koncentracji. Warto wiedzieć, że 100 gramów kminku zaspokaja też 90 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń, dlatego tym bardziej warto sięgać po niego w czasie karmienia piersią.
Poprawa stanu skóry
Pozytywny wpływ na cerę kminek zawdzięcza wysokiej zawartości witaminy E, która zapobiega przedwczesnemu pojawieniu się zmarszczek. Zwalcza bowiem szkodliwe wolne rodniki odpowiedzialne za utratę jędrności skóry, a także występowanie nieestetycznych plam i przebarwień.
Łącząc właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne, kminek zapewnia cerze świeży i młody wygląd. Pomaga dodatkowo pozbyć się nagromadzonych w organizmie toksyn, które stanowią jedną z przyczyn powstawania zmian skórnych, takich jak wypryski. Można stosować go zarówno w formie naparów, jak i dodawać do ciepłych kąpieli.